The Purification effect on Organoleptic Profile, Yield, Total Phenol and Total Flavonoids from 96% Ethanol Extract of Moringa (Moringa oleifera. L) leaves

Main Authors: Al Huda, Bayu Herdi, Susanti, Hari, Sugihartini, Nining
Format: Article info application/pdf Journal
Bahasa: ind
Terbitan: Fakultas Farmasi Universitas Setia Budi , 2020
Online Access: http://ejurnal.setiabudi.ac.id/ojs/index.php/farmasi-indonesia/article/view/983
http://ejurnal.setiabudi.ac.id/ojs/index.php/farmasi-indonesia/article/view/983/693
Daftar Isi:
  • Purification extract ethanol 96% of Moringa dry leaves was carried out to increase the active substance content and to obtain a more attractive color. The purpose of this study was to determine the type of solvent in the fractionation which provides a higher active substance content than the extract. This research begins with maceration of dried Moringa leaves with 96% ethanol. The filtrate that has been dried then purified. Purification begins with dissolving the extract in hot distilled water with a ratio of 1:10, after that ethyl acetate or n-hexane is added to the same amount as hot distilled water in a separating funnel, shaking it. The ethyl acetate or n-hexane phase is taken then the filtrate obtained is combined. The 96% ethanol extract (E1), ethyl acetate (E2) and n-hexane (E3) were then evaluated with parameters of organoleptic, % yield, total phenol, and total flavonoids. Data were analyzed statistically one way ANOVA with confidence level of 95%. The measurement results for E1, E2, and E3 in the yield were 15.81%;22.18%;20%, the total phenol was 28.94±0.54mgGAE/g; 29.44±0.93mgGAE/g; 11,41±0,12mgGAE/g, and total flavonoids 3,19±0.13%; 9,92±0.06%; 5.81±0.18% respectively. The consistency, smell and taste, all are identical, while in color, E2 is more yellowish green and brighter, making it more attractive. Statistically, there were significant differences between E1, E2, and E3 in total phenols and flavonoids. Thus it can be concluded that E2 significantly higher total phenol and flavonoids than E1 and E3.
  • Purifikasi ekstrak etanol 96% daun kelor dilakukan untuk meningkatkan kandungan zat aktif serta untuk memperoleh warna yang lebih menarik. Tujuan penelitian ini adalah mengetahui jenis pelarut dalam proses fraksinasi yang memberikan kandungan zat aktif lebih tinggi dibandingkan ekstrak. Penelitian ini diawali dengan maserasi daun kelor kering dengan etanol 96%. Filtrat yang telah di keringkan di atas waterbath kemudian di purifikasi. Purifikasi diawali dengan melarutkan ekstrak ke aquades panas dengan perbandingan 1:10, setelah itu ditambahkan etil asetat atau n-heksana sejumlah sama dengan aquades panas dalam corong pisah, dikocok hingga terjadi pemisahan fase. Fase etil asetat atau n-heksana diambil kemudian filtrat yang diperoleh digabungkan. Ekstrak etanol 96% (E1), fraksi etil asetat (E2) dan fraksi n-heksana (E3) kemudian dievaluasi dengan parameter organoleptis, % rendemen, total fenol, dan total flavonoid. Data yang diperoleh dianalisis statistik one way ANOVA dengan taraf kepercayaan 95%. Hasil pengukuran terhadap E1, E2, dan E3 pada setiap parameter secara berturut-turut pada parameter rendemen adalah 15,81%; 22,18%; 20%, total fenol yaitu 28,94±0,54 mg GAE/g; 29,44 ± 0,93 mg GAE/g; 11,41±0,12 mg GAE/g, dan total flavonoid yaitu 3,19±0,13%; 9,92 ±0,06%; 5,81±0,18%. Secara organoleptis dari segi konsistensi, bau, dan rasa ketiganya adalah identik, sedangkan dari segi warna E2 lebih hijau kekuningan dan cerah, sehingga lebih menarik. Secara statistik, ada perbedaan bermakna di antara E1, E2, dan E3 pada total fenol dan flavonoid. Dapat disimpulkan bahwa E2 memiliki total fenol dan flavonoid lebih besar secara signifikan dibanding E1 dan E3.