Determination of Total Phenolic Content of n-Hexane, Ethyl Acetate, and Water Fractions of Ethanolic Extract of Red Spinach by Folin-Ciocalteu
Main Authors: | PUJIATI, FITRI, LEVIANA, FRANSISKA |
---|---|
Format: | Article info application/pdf Journal |
Bahasa: | ind |
Terbitan: |
Fakultas Farmasi Universitas Setia Budi
, 2020
|
Online Access: |
http://ejurnal.setiabudi.ac.id/ojs/index.php/farmasi-indonesia/article/view/724 http://ejurnal.setiabudi.ac.id/ojs/index.php/farmasi-indonesia/article/view/724/554 |
Daftar Isi:
- Red spinach leaves (Amarantus gangeticus Hort) is one of plant that contain phenolic compound which has benefit for human. The aim of this study was to determine total phenolic content on n-hexane, ethyl acetate, and water fractions of ethanolic extract of red spinach by Folin-Ciocalteu. Red spinach leaves were macerated by ethanol 70%, than were fractionated by of n-hexane, ethyl acetate, and water. Extract and fractions were analyzed the total phenolic content by Folin-Ciocalteu method. The study showed that total phenolic content of red spinach were (4,05%±0,175) GAE for ethanolic extract; (2,15%±0,045) GAE for n-hexane fraction, (11,03%±0,290) GAE for ethyl acetate fraction; (4,4%±0,180) GAE for water fraction.
- Daun bayam merah (Amarantus gangeticus Hort) merupakan salah satu tumbuhan yang mengandung senyawa fenol yang memiliki manfaat sangat besar bagi manusia. Tujuan dari penelitian ini adalah untuk mengetahui kadar fenolik total yang terkandung di dalam fraksi n-heksana, etil asetat, air, dan ekstrak etanolik pada daun bayam merah. Daun bayam merah diekstraksi secara maserasi dengan etanol 70%, kemudian difraksinasi dengan n-heksana, etil asetat, dan air. Ekstrak dan fraksi kemudian dianalisis kadar fenolik totalnya menggunakan metode Folin-Ciocalteau. Hasil penelitian menunjukkan bahwa kadar fenolik setara dengan asam galat pada ekstrak etanolik 4,05%± 0,175; fraksi n-heksana 2,15%±0,045; etil asetat 11,03%±0,290; dan air 4,4%±0,180 pada daun bayam merah (Amarantus gangeticus Hort).