The Effect of Giving Kind and Dose of Organic Liquid Fertilizer to Growth and Production of Red Pepper Plants (Capsicum annum L.)

Main Authors: Wahyuni, Wahyuni, Adrianus, Adrianus, Limbongan, Amelia A
Format: Article info application/pdf eJournal
Bahasa: eng
Terbitan: Universitas Musamus, Merauke, Papua , 2019
Online Access: http://ejournal.unmus.ac.id/index.php/agricola/article/view/2274
http://ejournal.unmus.ac.id/index.php/agricola/article/view/2274/1252
Daftar Isi:
  • The research was aims to determine the effect of giving types and doses of organic liquid fertilizer on red chili plants. The use of the right type and dosage of fertilizer will affect the production of red chili plants better. The method used in this study used a factorial Randomized Block Design (FRBD) with the treatment of 2 types of fertilizers and 3 different doses of fertilizer then combined, so that there were 6 test treatments. The study was conducted 3 times, so we got 18 units of experimental design. The results showed that the interaction between treatment types and doses of organic liquid fertilizer did not have a real effect on all variables observed for growth components such as plant height and number of branches, but had a significant effect on the observed variables of production components, namely the total sample of fruit plants, sample crop production, and production per plot, with the type treatment and fertilizer dosage of 10 ml / liter of water.
  • Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui pengaruh pemberian jenis dan dosis pupuk cair organik pada tanaman cabai merah. Penggunaan jenis dan dosis pupuk yang tepat akan mempengaruhi produksi tanaman cabai merah lebih baik. Metode yang digunakan dalam penelitian ini menggunakan Rancangan Acak Kelompok faktorial (FRBD) faktorial dengan perlakuan 2 jenis pupuk dan 3 dosis pupuk berbeda kemudian digabungkan, sehingga ada 6 perlakuan uji. Penelitian dilakukan 3 kali, jadi kami mendapat 18 unit desain eksperimental. Hasil penelitian menunjukkan bahwa interaksi antara jenis perlakuan dan dosis pupuk cair organik tidak memiliki efek nyata pada semua variabel yang diamati untuk komponen pertumbuhan seperti tinggi tanaman dan jumlah cabang, tetapi memiliki pengaruh yang signifikan terhadap variabel yang diamati dari komponen produksi, yaitu total sampel tanaman buah, sampel produksi tanaman, dan produksi per plot, dengan jenis perlakuan dan dosis pupuk 10 ml / liter air.