Nanoelmusion Formulation of Ethanol Extract Okra (Abelmoschus esculentus (L.) Moench.) Fruit and Anticholesterol Activity In Vitro Test

Main Authors: Djamil, Ratna, Zaidan, Sarah, Butar, Vera Butar, Pratami, Diah Kartika
Format: Article info application/pdf eJournal
Bahasa: eng
Terbitan: Fakultas Farmasi Universitas Pancasila , 2020
Online Access: http://jifi.farmasi.univpancasila.ac.id/index.php/jifi/article/view/820
http://jifi.farmasi.univpancasila.ac.id/index.php/jifi/article/view/820/523
Daftar Isi:
  • Okra fruit has a flavonoid, phytosterol and pectin content, which is potential as an anticholesterol agent. The pharmacological activity of ethanol extract 70 % of okra fruit (EEOF) can be improved by forming nanoemulsion. This study aimed to prepare an ethanol extract 70 % and nanoemulsion of okra fruit and to prove the cholesterol inhibition in vitro EEOF is smaller than the nanoemulsion of EEOF. The okra fruit was extracted by kinetic maceration, the EEOF was analyzed by a phytochemical screening test and cholesterol inhibition assay in vitro using Liebermann-Burchard reagent. The anticholesterol activity was expressed as IC50 values. Nanoemulsion of EEOF prepared by spontaneous emulsification method using capmul, propylenglycol, glycerin (1 : 2.5 : 2 mL). The result of phytochemical screening of okra fruit simplicia and EEOF were contained flavonoid, steroid, triterpenoid, saponin, and coumarin. The resulting nanoemulsion has a 134.7 nm in diameter with a potential zeta value of -26.72 mV. EEOF has IC50 of 764.11 μg/mL and nanoemulsion of EEOF have IC50 of 712.50 μg/mL. Nanoemulsion can improve anticholesterol IC50 value because it was penetrated the gap between cells so that the delivery and bioavailability were higher.
  • Buah okra kaya dengan kandungan senyawa flavonoid, phytosterol, pektin yang berkhasiat sebagai antikolesterol. Efektifitas farmakologi dari ekstrak etanol 70% buah okra (EEBO) dapat ditingkatkan dengan pembentukan nanoemulsi. Tujuan dari penelitian ini adalah untuk membuat ekstrak etanol 70% dan nanoemulsi EEBO serta membuktikan penghambatan kolesterol secara in vitro EEBO lebih kecil dibandingkan bentuk nanoemulsi EEBO. Buah okra diekstraksi secara maserasi kinetik, dilakukan uji penapisan fitokimia, kemudian diuji penghambatan kolesterolnya secara in vitro dengan menggunakan pereaksi Lieberman Burchard. Nilai penghambatan kolesterol ditunjukkan dari nilai IC50. Nanoemulsi EEBO yang dibuat dengan metode emulsifikasi spontan menggunakan capmul (glyceryl caprylat), propilenglikol, gliserin dengan perbandingan (1: 2,5: 2 mL). Hasil penapisan fitokimia simplisia buah okra dan EEBO memiliki kandungan flavonoid, steroid, triterpenoid, saponin dan kumarin. Nanoemulsi yang dihasilkan memiliki diameter 134,7 nm dengan nilai zeta potensial yang memenuhi persyaratan yaitu -26,72 mV. Nilai IC50 EEBO dan nanoemulsi EEBO masing-masing sebesar 764,11 μg/mL dan 712,50 μg/mL. Terbukti metode nanoemulsi dapat meningkatkan nilai IC50 antikolesterol karena dapat menembus celah antar sel sehingga penghantaran dan ketersediaan hayatinya lebih tinggi.