Preparation of Oral Nutraceutical from Gambier Extract

Main Authors: WIDIYARTI, GALUH, SUNDOWO, ANDINI, ANGELINA, MARISSA
Format: Article info application/pdf eJournal
Bahasa: ind
Terbitan: Fakultas Farmasi Universitas Indonesia , 2014
Online Access: http://jifi.farmasi.univpancasila.ac.id/index.php/jifi/article/view/136
http://jifi.farmasi.univpancasila.ac.id/index.php/jifi/article/view/136/94
Daftar Isi:
  •  Catechin is one of bioactive compounds in gambier. Result of preliminary studies showed that catechin is active as an antioxidant and antibacterial, thus it was potential as an oral nutraceutical for prevention of dental plaque. In present study, preparation of the oral nutraceutical in the form of mouthwash was performed by variating content of catechin in the extract as formulation parameter. The contents of catechin in the mouthwash solution are 0.01-0.1% (w/v). The mouthwash products were analyzed for pH, antioxidant and antibacterial activities, also particle size. The results showed that mouthwash with catechin content of 0.01-0.08% (w/v) produced the nanoscale of the particle size of mouthwash.
  • Katekin merupakan salah satu senyawa bioaktif yang terkandung dalam gambir. Hasil studi pendahuluan menunjukkan bahwa katekin aktif sebagai antioksidan dan antibakteri, sehingga berpotensi sebagai oral nutraceutical pencegah plak gigi. Pada studi ini, akan dilakukan pembuatan oral nutraceutical dalam bentuk obat kumur dari ekstrak gambir dengan memvariasikan kandungan senyawa aktif katekin dari  ekstrak gambir sebagai parameter formulasi obat kumur, yaitu 0,01-0,1% (b/v). Obat kumur yang dihasilkan, dianalisa pH, aktivitas antioksidan, antibakteri, dan ukuran partikelnya. Hasil studi ini menunjukkan bahwa obat kumur dengan kandungan senyawa aktif katekin 0,01-0,08% (b/v) menghasilkan obat kumur berukuran nano.