Antioxidant Effect of Cosolvent Solution of Mangosteen (Garcinia mangostana L.) Rind Extract in Rats by Using MDA and SOD Parameter
Main Authors: | SUMARNY, ROS, NURHIDAYATI, LILIEK, SOFIAH, SITI, SUMIYATI, YATI, SANTI, FRANSISKA DIANA |
---|---|
Format: | Article info application/pdf eJournal |
Bahasa: | ind |
Terbitan: |
Fakultas Farmasi Universitas Indonesia
, 2015
|
Online Access: |
http://jifi.farmasi.univpancasila.ac.id/index.php/jifi/article/view/117 http://jifi.farmasi.univpancasila.ac.id/index.php/jifi/article/view/117/78 |
Daftar Isi:
- Mangosteen (Garcinia mangostana L.) rinds extract in capsule form has been marketed. a-mangostin, the active compound of G. mangostana had been known has low solubility in water. This study was aimed to measure and compare antioxidant effect of a-mangostin as cosolvent solution to extracts suspentions. 25 rats were divided into 5 groups: negative (I) and positive (II) control, cosolvent solution (III), extract (IV) and extract® (V). Treatment were given for 14 days, free radicals were induced by CCl . MDA were analyzed using thiobarbituric acid method while SOD by using adenochrome assay. Results showed MDA level were: 1.0±0.19; 0.3±0.05; 0.4±0.04; 0.6±0.04 and 0.5±0.00 nmol/mL, whereas SOD activity were: 17±0.0; 123±25.3; 107±19.0; 73±18.9 and 97±27.0 U/mL for group I, II, III, IV and V, respectively. Kruskal Wallis test showed a significant difference in MDA between group III with IV and V (p>0.05), showing cosolvent has higher ability to decrease MDA than the extracts suspension. There were significant differences of SOD between group III and IV (p>0.05), meaning cosolvent has higher ability to increase SOD activity compare to the extracts. Research showed cosolvent has a higher antioxidant effect with potential to inhibit MDA formation by 70% and increase SOD activity by 623%.
- Ekstrak kulit buah manggis (Garcinia mangostana L.) dalam bentuk kapsul telah dipasarkan. Telah diketahui bahwa a-mangostin, senyawa aktif dari G. mangostana memiliki kelarutan dalam air yang sangat rendah. Tujuan penelitian ini adalah mengukur dan membandingkan efek antioksidan a-mangostin dalam bentuk sediaan larutan kosolven terhadap bentuk sediaan ekstrak. 25 ekor tikus dibagi ke dalam 5 kelompok: kontrol negatif (I), kontrol positif (II), larutan kosolven (III), ekstrak (IV) dan ekstrak® (V). Sediaan uji diberikan selama 14 hari dan diinduksi menggunakan CCl . MDA dianalisis menggunakan metode thiobarbituric acid, sedangkan SOD dianalisis menggunakan adenochrome assay. Didapatkan kadar MDA 1,0±0,19; 0,3±0,05; 0,4±0,04; 0,6±0,04 dan 0,5±0,00 nmol/μL sedangkan aktivitas SOD 17±0,0; 123±25,3; 107±19,0; 73±18,9 dan 97±27,0 U/mL untuk kelompok I, II, III, IV dan V . Hasil uji Kruskal Wallis menunjukkan adanya perbedaan kadar MDA yang bermakna antara kelompok III dengan IV dan V (P>0,05), menunjukkan kemampuan penurunan MDA kosolven lebih tinggi dibandingkan kedua kelompok ekstrak. Terdapat perbedaan SOD yang bermakna antara kelompok III dan IV (p>0,05) menunjukkan peningkatan SOD kosolven lebih tinggi dibandingkan ekstrak. Penelitian menunjukkan kosolven memiliki efek antioksidan yang lebih tinggi dengan potensi penghambatan pembentukan MDA sebesar 70% dan potensi peningkatan aktivitas SOD sebesar 623%.