UJI DAYA HAMBAT ASAP CAIR TEMPURUNG KELAPA (Cocos nucifera L.) TERHADAP PERTUMBUHAN Escherichia coli SECARA In Vitro
Main Authors: | Lumban Tobing, Rachel Daniella Dinda Maria, Defiani, Made Ria, Susun Parwanayoni, Ni Made |
---|---|
Format: | Article info application/pdf eJournal |
Bahasa: | eng |
Terbitan: |
Jurusan Biologi Universitas Udayana
, 2021
|
Online Access: |
https://ojs.unud.ac.id/index.php/simbiosis/article/view/72762 https://ojs.unud.ac.id/index.php/simbiosis/article/view/72762/41336 |
Daftar Isi:
- Meat contaminated with bacteria has the potential to cause dangerous diseases when consumed by humans. One of the germs, especially bacteria that contaminate raw meat or meat with an incomplete maturation process is Escherichia coli. Therefore, E. coli needs to be minimized by inhibiting its growth. One natural way to inhibit the growth of E. coli is to test for antibacterials using liquid smoke. Liquid smoke can be obtained through the pyrolysis process from various biomass containing cellulose, hemicellulose, and lignin such as coconut shell (Cocos nucifera L.). Liquid smoke contains phenolic and acid compounds which are antimicrobial and antioxidant. This research uses the diffusion well method. Data analysis used Completely Randomized Design (CRD) with variance test (ANOVA). If the data had a significant difference at the 5% test level (P?5), the Duncan test was continued. Coconut shell liquid smoke is able to inhibit the growth of E. coli which is indicated by the formation of an inhibition zone. The concentration of coconut shell liquid smoke which effectively inhibited the growth of E. coli was a concentration of 50% with an inhibition zone diameter of 16.66 mm and MIC at a concentration of 10% with an inhibition zone diameter of 9.33 mm. Phytochemical test results of coconut shell liquid smoke contain positive phenolic compounds, flavonoids, triterpenoids, and saponins as well as phenol content of 2.403% and saponin content of 5.50%.
- Daging yang terkontaminasi bakteri berpotensi menimbulkan penyakit yang berbahaya apabila dikonsumsi manusia. Salah satu kuman khususnya bakteri yang mencemari daging baik yang mentah atau daging dengan proses pematangan yang kurang sempurna adalah Escherichia coli. Oleh sebab itu, E. coli perlu diminimalisir dengan cara menghambat pertumbuhannya. Salah satu cara alami untuk menghambat pertumbuhan E. coli adalah dengan uji antibakteri menggunakan asap cair. Asap cair dapat diperoleh melalui proses pirolisis dari berbagai biomassa yang mengandung selulosa, hemiselulosa, dan lignin seperti pada tempurung kelapa (Cocos nucifera L.). Asap cair mengandung senyawa fenol dan asam yang bersifat antimikroba dan antioksidan. Penelitian ini menggunakan metode sumur difusi. Analisis data menggunakan Rancangan Acak Lengkap (RAL) dengan uji ragam (ANOVA) apabila data memiliki beda nyata pada taraf uji 5% (P?5) maka dilanjutjan uji Duncan. Asap cair tempurung kelapa mampu menghambat pertumbuhan E.coli yang ditandai dengan terbentuknya zona hambat. Konsentrasi asap cair tempurung kelapa yang efektif menghambat pertumbuhan E. coli adalah konsentrasi 50% dengan diameter zona hambat 16,66 mm dan MIC pada konsentrasi 10% dengan diameter zona hambat 9,33 mm. Hasil uji fitokimia asap cair tempurung kelapa positif mengandung senyawa fenol, flavonoid, triterpenoid, dan saponin serta kadar fenol 2,403% dan kadar saponin 5,50%.