Probiotic Microcapsul of Lactobacillus rhamnosus FBB81 and Its Viability During Storage

Main Authors: Nocianitri, Komang Ayu, Sujaya, I Nengah, Ramona, Yan
Format: Article info application/pdf eJournal
Bahasa: eng
Terbitan: Master Program of Food Science and Technology, Faculty of Agricultural Technology, Udayana University , 2020
Online Access: https://ojs.unud.ac.id/index.php/pangan/article/view/59703
https://ojs.unud.ac.id/index.php/pangan/article/view/59703/34664
Daftar Isi:
  • Lactobacillus rhamnosus FBB81 is a probiotic candidate isolated from healthy infant feces that hasfunctional properties as an antioxidant. Probiotics are made in the form of a dry cell bymicroencapsulation technique to facilitate the application of probiotics in the development of functionalfood products. The purpose of this study was to determine the viability of Lb. rhamnosus FBB81encapsulated with maltodextrin and skim milk during storage. The microencapsulated product wasstored at two storage temperatures namely room temperature and cold temperature. The viability of Lb.rhamnosus FBB81 on the microencapsulated product was observed every 1 week for 8 weeks of storage.The results showed that the types of encapsulan and storage temperature affected the viability of Lb.rhamnosus FBB81 during storage. Skim milk and cold temperatures have a better ability than themaltodextrin and room temperature in maintaining the viability of probiotic Lb. rhamnosus FBB81during storage.
  • Lactobacillus rhamnosus FBB 81 merupakan kandidat probiotik yang diisolasi dari feses bayi sehat yangmempunyai sifat fungsional sebagai antioksidan. Probiotik dibuat dalam bentuk sel kering dengan teknikmikroenkapsulasi untuk mempermudah aplikasi probiotik dalam pengembangan produk panganfungsional. Tujuan dari penelitian ini adalah untuk mengetahui viabilitas dari Lactobacillus rhamnosusFBB 81 yang dienkapsulasi dengan maltodektrin dan susu skim selama penyimpanan. Produkmikroenkapsul disimpan pada dua suhu penyimpanan yaitu suhu kamar dan suhu dingin. ViabilitasLactobacillus rhamnosus FBB 81 pada produk mikroenkapsul diamati setiap minggu selama 8 minggupenyimpanan. Hasil penelitian menunjukkan bahwa jenis enkapsulan dan suhu penyimpanan berpengaruh terhadap viabilitas Lactobacillus rhamnosus FBB 81 selama penyimpanan. Susu skim dansuhu dingin mempunyai kemampuan yang lebih baik dibandingkan dengan maltodektrin dan suhukamar dalam mempertahankan viabilitas probiotik Lactobacillus rhamnosus FBB 81 selamapenyimpanan.