Effect of the Solvent Type and Extraction Time with Soxhlet Method of Antioxidant Activity of Avocado (Persea americana Mill.) Seed Oil

Main Authors: Pratama, Ratna Newita, Widarta, I Wayan Rai, Darmayanti, Luh Putu Trisna
Format: Article info application/pdf eJournal
Bahasa: eng
Terbitan: Food Science and Technology Master Program, Faculty of Agricultural Technology, Udayana University , 2017
Online Access: https://ojs.unud.ac.id/index.php/pangan/article/view/38629
https://ojs.unud.ac.id/index.php/pangan/article/view/38629/23439
Daftar Isi:
  • This research was conducted in order to determine observe and obtain the type of this solvent and extraction time to produce oil avocado seed with the highest antioxidant activity. The experimental design used in research was a factorial completely randomized design which consisted of two factors. The first factor was the type of solvent consisting of n-hexan, isopropyl alcohol, and petroleum ether. The second factor was the extraction time consisting of 1, 2, and 3 hours. The treatment was repeated twice to obtain 18 units of the experiment. Data were analyzed with analysis of variance, followed by Duncan test. The results show that the solvent of isopropyl alcohol and extraction time 2 hours resulted highest antioxidant activity with total carotenoids 140.27 ppm, total tocopherol 218.75 ppm, the antioxidant activity (carotene bleaching) 83.33%, the antioxidant activity (DPPH) 54.52% and yield 16.39%.
  • Penelitian ini dilakukan dengan tujuan untuk mengetahui pengaruh dan mendapatkan jenis pelarut dan waktu ekstraksi yang tepat untuk menghasilkan minyak biji alpukat dengan aktivitas antioksidan tertinggi. Rancangan percobaan yang digunakan dalam penelitian ini adalah Rancangan Acak Lengkap (RAL) pola faktorial, yang terdiri dari dua faktor. Faktor pertama adalah jenis pelarut yang terdiri dari n-hexan, isopropil alkohol, dan petroleum ether. Faktor yang kedua adalah waktu ekstraksi yang terdiri dari 1, 2, dan 3 jam. Seluruhperlakuan diulang sebanyak dua kali sehingga diperoleh 18 unit percobaan. Data yang diperoleh dianalisis dengan sidik ragam dan dilanjutkan dengan uji Duncan. Hasil penelitian menunjukkan bahwa pelarut isopropil alkohol dan waktu ekstraksi 2 jam menghasilkanaktivitas antioksidan tertinggi dengan total karoten 140,27 ppm, total tokoferol 81,25 ppm, aktivitas antioksidan metode carotene bleaching 83,33%, aktivitas antioksidan metode DPPH 54,52% dan rendemen 16,39%.