PELATIHAN PEMBUATAN DOKUMEN PROSEDUR OPERSIONAL BAKU PADA UD. GALARASA
Main Authors: | Susilo, Tegar Heru, Hananto, Valentinus Roby, Maulana, Yoppy Mirza |
---|---|
Format: | Article info application/pdf eJournal |
Bahasa: | eng |
Terbitan: |
LPPM STIE ASIA
, 2018
|
Online Access: |
https://jurnal.stie.asia.ac.id/index.php/jibeka/article/view/44 https://jurnal.stie.asia.ac.id/index.php/jibeka/article/view/44/30 |
Daftar Isi:
- UD. Galarasa is a home industry engaged in the production of snacks with its main product, "Kacang Aneh". The company’s vision is to provide healthy snack products to be consumed by the public. Healthy that is correspond to the Minister of Health standards through P-IRT certification, and halal standards that is correspond to LPPOM MUI through Halal certifications. Healthy and halal certification process can be easily done if the company has standard operating procedure (SOP). Activities used in this IbM are create training modules, provide training, and gives assignments in accordance with the needs of the document and business processes. This training is able to change the behavior of individuals and organizations process refers to food quality and safety, and is able to improve individual insights of modern corporate management in accordance with the quality management system.
- UD. Galarasa adalah industri rumahan yang bergerak di bidang produksi makanan ringan dengan produk “Kacang Aneh”. Perusahaan ini mempunyai visi menjadi penyedia produk makanan ringan yang sehat untuk dikonsumsi oleh masyarakat. Sehat dengan mengacu pada standar menteri kesehatan melalui sertifikasi P-IRT, dan Halal dengan mengacu pada standar LPPOM MUI melalui setifikasi halal. Proses sertifikasi sehat dan halal dapat dengan mudah dilakukan jika perusahaan mempunyai standard operating procedure (SOP). Metode yang digunakan dalam IbM ini adalah dengan membuat modul pelatihan, memberikan pelatihan, dan memberikan penugasan sesuai dengan kebutuhan dokumen dan proses bisnis perusahaan. Pelatihan dan penugasan ini mampu mengubah proses dan perilaku individu dan organisasi mengacu pada mutu dan keamanan pangan, serta meningkatkan wawasan individu tentang pengelolaan perusahaan secara modern sesuai dengan sistem manajemen mutu.