Daftar Isi:
  • Germination process of somatic embryos is one of critical steps in somatic embryogenesis. The conversion of somatic embryos into plantlets is still low and adding kinetin, ABA, NAA, and GA3 to the germination medium of cacao somatic embryos may increase it. The study aimed to investigate the effect of GA3 on somatic embryo germination at the cotyledonary phase. The study was conducted in the Indonesian Industrial and Beverage Crops Research Institute (IIBCRI) Tissue Culture Laboratory from May to November 2017. The study used a factorial completely randomized design (CRD) with seven replications. The first factor was the cacao genotypes, namely SCA 6 and MCC 02, and the second factor was four concentrations of GA3, namely 0.0; 1.0; 3.0; and 5.0 mg/l. Characters observed were the percentage of shooting cotyledonary embryos, the percentage of rooting cotyledonary embryos, the percentage of shooting and rooting cotyledonary embryos, percentage of browning cotyledonary embryos, root length, shoot length, and hypocotyl length at one and two months old. The results showed no interaction between genotypes and GA3 concentrations on all observed characters. Adding GA3 at 1,0 mg/l concentration tends to increase the percentage of shooting cotyledonary embryos of SCA 6 and rooting cotyledonary embryos of MCC 02. SCA 6 clone has a higher percentage of shooting cotyledone, shooting and rooting cotyledone, and browning cotyledone compared to those of MCC 02.
  • Proses perkecambahan embrio somatik adalah salah satu tahapan yang penting dalam embriogenesis somatik. Konversi embrio somatik menjadi planlet masih rendah. Pemberian kinetin, ABA, NAA, dan GA3 pada media perkecambahan embrio somatik kakao dapat meningkatkan konversi embrio somatik menjadi planlet. Tujuan penelitian ini adalah menguji pengaruh pemberiaan GA3 terhadap perkecambahan embrio somatik fase kotiledon. Penelitian dilaksanakan di laboratorium kultur jaringan Balai Penelitian Tanaman Industri dan Penyegar (Balittri) mulai bulan Mei sampai November 2017. Penelitian menggunakan rancangan acak lengkap (RAL) faktorial dengan dua faktor dan tujuh ulangan. Faktor pertama adalah genotipe kakao yaitu SCA 6 dan MCC 02 dan faktor kedua adalah empat konsentrasi GA3 yaitu 0,0; 1,0; 3,0; dan 5,0 mg/l. Karakter yang diamati adalah persentase embrio fase kotiledon bertunas, persentase embrio fase kotiledon berakar, persentase embrio fase kotiledon bertunas dan berakar, persentase embrio fase kotiledon berwarna cokelat (browning), panjang akar, tinggi tunas dan panjang hipokotil pada umur satu dan dua bulan. Hasil penelitian menunjukkan tidak ada interaksi antara genotipe dan pemberian GA3 terhadap semua karakter yang diamati. Pemberian GA3 1,0 mg/l cenderung meningkatkan persentase embrio fase kotiledon yang bertunas pada klon SCA 6 dan persentase embrio fase kotiledon yang berakar pada embrio klon MCC 02. Klon SCA 6 memiliki persentase kotiledon membentuk tunas, persentase kotildeon membentuk tunas dan akar, serta persentase kotiledon menjadi cokelat lebih tinggi dibandingkan klon MCC 02.