Isolation of Flavonoid Compounds from Amyl Alcohol Fraction of Golek Mango Leaf (Mangifera indica L cv. Golek)
Main Authors: | Haryani, Maulina Dwi, Fachriyah, Enny, Kusrini, Dewi |
---|---|
Format: | Article info application/pdf eJournal |
Bahasa: | eng |
Terbitan: |
Chemistry Department, Faculty of Sciences and Mathematics, Diponegoro University
, 2019
|
Subjects: | |
Online Access: |
https://ejournal.undip.ac.id/index.php/ksa/article/view/21721 https://ejournal.undip.ac.id/index.php/ksa/article/view/21721/15154 |
Daftar Isi:
- Mango plant (Mangifera indica L.) is a tropical fruit plant with high nutrition in the Anacardiaceae family. One of the several varieties of mango plants spread throughout Indonesia, namely mango golek. This study aims to obtain flavonoid isolates and find out the types of flavonoids in the leaves of mango golek. In this study, maceration was carried out to obtain ethanol extract, then followed by phytochemical tests, removal of chlorophyll using distilled water (1: 1), hydrolysis using 2N HCl, followed by liquid-liquid extraction using ethyl acetate and amyl alcohol. In the amyl alcohol fraction, flavonoid was separated using gravity column chromatography with a mixture of eluent n-butanol:n-hexane:methanol (4:2:1). Phytochemical tests showed positive results for alkaloids, saponins, tannins, quinones and flavonoids. UV-Vis spectrophotometer analysis provides absorption at a wavelength of 263 nm while FTIR analysis showed the presence of O-H, C=O, C-O-C aliphatic, and C-O alcohol groups. LC-MS/MS instrument analysis showed m/z of 300 which is the molecular mass of isoflavone compound.
- Tumbuhan mangga (Mangifera indica L.) merupakan tanaman buah tropis dengan nutrisi tinggi dalam keluarga Anacardiaceae. Salah satu dari beberapa varietas tumbuhan mangga yang tersebar di Indonesia yaitu mangga golek. Penelitian ini bertujuan memperoleh isolat flavonoid dan mengetahui jenis flavonoid yang ada di dalam daun mangga golek. Pada penelitian ini dilakukan maserasi untuk memperoleh ekstrak etanol yang selanjutnya dilakukan uji fitokimia, penghilangan klorofil dengan aquades (1:1), hidrolisis menggunakan HCl 2N, dilanjutkan dengan ekstraksi cair-cair dengan etil asetat dan amil alkohol. Pada fraksi amil alkohol dilakukan pemisahan flavonoid menggunakan kromatografi kolom gravitasi dengan campuran eluen n-butanol:n-heksana:metanol (4:2:1). Uji fitokimia menunjukkan hasil positif pada senyawa alkaloid, saponin, tanin, kuinon, dan flavonoid. Analisis spektrofotometer UV-Vis memberikan serapan pada panjang gelombang 263 nm. Hasil analisis dengan FTIR menunjukkan adanya serapan gugus O-H, C=O, C-H alifatik, C-O-C, dan C-O alkohol. Hasil analisis instrumen LC-MS/MS menunjukkan m/z 300 yang merupakan massa molekul senyawa isoflavon.