HUBUNGAN PERILAKU MAKAN DENGAN STATUS GIZI PADA REMAJA PUTRI DI SMK NEGERI 1 PALU

Main Author: Afrina, Afrina
Format: Article info application/pdf
Bahasa: eng
Terbitan: Cintra Bangsa University - Literacy and Publishing Center (CBU-LPC) , 2019
Online Access: http://cyber-chmk.net/ojs/index.php/kesehatan/article/view/521
http://cyber-chmk.net/ojs/index.php/kesehatan/article/view/521/165
Daftar Isi:
  • Nutritional balance can be achieved by each person so it must consume at least one type of food from each class of food ingredients, namely carbohydrates, animal and vegetable protein, vegetables, fruits and milk. Unhealthy eating behavior will have an impact on health status in the short and long term. This study aims to analyze the relationship of eating behavior with nutritional status in girls in SMK Negeri 1 Palu. This type of quantitative research is analytic research with a cross sectional approach. The population in this study were all young women of class X and XI in SMK Negeri 1 Palu, totaling 740 people. The sample size of 111 people using the proportionate stratified random sampling technique. The results of the study were analyzed using univariate and bivariate analysis. The results showed that most of the respondents with eating behavior who were not at risk of eating disorders were 82 respondents 73.9%, most of them were respondents who had normal nutritional status which amounted to 73.0%. Chi Square test results obtained p value = 0,000 (5 0,05), this means statistically there is a relationship between eating behavior and nutritional status in adolescent girls. Conclusion: there is a relationship between eating behavior and nutritional status in young women. For adolescents, especially young women, to consume a variety of foods with balanced nutrition, and can be used as a source of youth knowledge about good eating behavior and balanced nutritional status. Keywords: eating behavior, nutritional status, adolescent girls.
  • Keseimbangan gizi dapat dicapai setiap orang maka harus mengonsumsi minimal satu jenis bahan makanan dari tiap golongan bahan makanan yaitu karbohidrat, protein hewani dan nabati, sayuran, buah dan susu. Perilaku makan tidak sehat akan berdampak pada status kesehatan dalam jangka waktu pendek maupun panjang. Penelitian ini bertujuan untuk menganalisis hubungan perilaku makan dengan status gizi pada remaja  putri di SMK Negeri 1 Palu. Jenis penelitian kuantitatif adalah penelitian analitik dengan pendekatan cross sectional. Populasi dalam penelitian ini adalah  semua remaja  putri kelas X dan XI di SMK Negeri 1 Palu yang berjumlah 740 orang. Besar sampel 111 orang menggunakan teknik proportionate stratified random sampling. Hasil penelitian dianalisis menggunakan analisis univariat dan bivariat. Hasil penelitian menunjukkan bahwa sebagian besar adalah responden dengan perilaku makan yang tidak berisiko mengalami gangguan makan yaitu berjumlah 82 responden 73,9%, sebagian besar adalah responden yang memiliki status gizi normal yaitu berjumlah 73,0%. Hasil uji Chi Square didapatkan nilai p=0,000 (≤ 0,05), ini berarti secara statistik ada hubungan perilaku makan dengan status gizi pada remaja  putri. Simpulan: ada hubungan perilaku makan dengan status gizi pada remaja  putri. Bagi remaja khususnya remaja putri agar mengonsumsi beraneka ragam makanan dengan gizi seimbang, dan dapat dijadikan sumber pengetahuan remaja mengenai perilaku makan yang baik dan status gizi yang seimbang.   Kata kunci : perilaku makan,  status gizi,  remaja  putri.