Mass and Contact Time of Activated Carbon Treatment to Adsorption Efficiency for Coffee Processing Wastewater

Main Authors: Elida Novita, Arthanti Yulia Admaja, Pradana, Hendra Andiananta
Format: Article info application/pdf eJournal
Bahasa: eng
Terbitan: PERTETA , 2021
Subjects:
Online Access: http://journal.ipb.ac.id/index.php/jtep/article/view/32218
http://journal.ipb.ac.id/index.php/jtep/article/view/32218/22233
Daftar Isi:
  • Coffee is one of the crops that has a high economic value. Wet or dry coffee processing will produce waste that can pollute the surrounding environment. Environmental impact caused by coffee wastewater in the form of water that becomes cloudy with dark color. The treatment can be done using the adsorption method. The purpose of this research was to determine the efficiency of the best activated carbon mass and the optimum contact time in the adsorption process on the treatment of coffee processing wastewater. The mass of activated carbon used in each sample is 5 grams, 10 grams, and 15 grams with contact time of 60 minutes, 90 minutes, and 120 minutes.The parameters were examined consist of turbidity and colour. The best treatment is mass of activated carbon of 15 g and interaction of 60 minutes. By using a different mass and the time of contact in adsorption can decrease the characteristics of coffee processing wastewater that is in the turbidity parameter yields a efficiency of 89.58% and in color parameters reached 83.86%.
  • Kopi merupakan salah satu hasil perkebunan yang memiliki nilai ekonomis yang cukup tinggi. Pengolahan kopi secara basah ataupun kering akan menghasilkan limbah yang dapat mencemari lingkungan di sekitarnya. Salah satu dampak pencemaran lingkungan tersebut diakibatkan oleh air limbah dari pengolahan biji kopi. Upaya untuk mengurangi dampak tersebuta dalah penanganan air limbah menggunakan metode adsorpsi. Tujuan penelitian ini yaitu menganalisis perlakuan massa karbon aktifdari kulit buah kopi dan waktu kontak yang terbaik dalam adsorpsi untuk penanganan air limbah pengolahan kopi. Terdapat dua parameter yang diukur yaitu warna dan kekeruhanpada adsorpsiair limbahkopi. Massa karbon aktif yang digunakan pada masing-masing sampel yaitu 5, 10dan 15 gram.Adapun waktu kontak pada perlakuan yaitu 60, 90, dan 120 menit. Tahapan selanjutnya adalah pengukuran efisiensi penurunan parameter kualitas air limbah pengolahan biji kopi berupa kekeruhan dan warna. Hasil yang terbaik dari perlakuan massa dan waktu kontak adalah15 gramdan 60 menit. Perlakuan tersebut memiliki nilai efisiensi penurunan parameter kualitas air limbah pengolahan kopi berupa kekeruhan dan warna secara berurutan sebesar 89,58% dan 83,86%.