Pengaruh Konsumsi Jantung Pisang The Effect of Banana Blossom Consumption On Improvement Of Breast Milk Production In Breastfeeding Mother In Desa Candirejo Kecamatan Biru – Biru Kabupaten Deli Serdang: Pengaruh Konsumsi Jantung Pisang Terhadap Peningkatan Produksi Asi Pada Ibu Menyusui Di Desa Candirejo Kecamatan Biru – Biru Kabupaten Deli Serdang
Main Authors: | Boang Manalu, Andayani, Purba, Tetty Junita, Siagian, Nurul Aini, Yanti, Mutiara Dwi |
---|---|
Format: | Article info application/pdf Journal |
Bahasa: | ind |
Terbitan: |
Jurnal Kesehatan Komunitas (Journal of Community Health) Published by : P3M STIKes Hang Tuah Pekanbaru
, 2020
|
Subjects: | |
Online Access: |
https://jurnal.htp.ac.id/index.php/keskom/article/view/592 https://jurnal.htp.ac.id/index.php/keskom/article/view/592/265 |
Daftar Isi:
- Breast milk (ASI) is the best food for babies whose nutrition is complex, and contains nutrients according to the baby's needs for growth, immunity, preventing various diseases and for the baby's intelligence. However, many mothers have problems with difficulty in getting milk out. This makes the baby not get enough milk and the mother makes the decision to give formula milk. Some mothers are afraid to breastfeed, resulting in breast milk damages because it can reduce the baby's suction at the breast causing the amount of milk to be small and not sufficient for the baby's needs. The purpose of this study was to compare the production of breast milk between the intervention group (posttest) consuming Kepok banana blossom vegetables and the control group (posttest) not to consume Kepok banana blossom vegetables in breastfeeding mothers in Candirejo Village, Biru - Biru District, Deli Serdang Regency. The method used in this study was a quasi-experimental design with a two group pretest - posttest design. The sample in this study were all breastfeeding mothers in May-July totaling 20 respondents divided into 10 respondents in the intervention group and 10 respondents in the control group. Data collection were used the observation sheet. The data were analyzed using the Wilcoxon test and then to see the comparison using the Mann Whitney test. The results showed that the mean ranks of the control was 5.65 with a sum of ranks of 56.50 increased in the intervention group with a mean ranks of 15.35 and a sum of ranks of 153.50 with a P-value of (0.000 <α 0, 05) then Ho is rejected, Ha is accepted. The conclusion showed that there is an effect of banana blossom consumption on increasing milk production in breastfeeding mothers in Candirejo Village, Deli Serdang Regency. Keyword: Banana Blossom, Breastfeeding Mother, Breast milk Production
- Air Susu Ibu (ASI) adalah makanan terbaik bayi yang nutrisinya kompleks, dan mengandung zat gizi sesuai dengan kebutuhan bayi untuk pertumbuhan, kekebalan , mencegah berbagai penyakit serta untuk kecerdasan bayi. Namun, banyak ibu mengalami masalah sulitnya ASI keluar. Hal ini membuat bayi tidak mendapat ASI yang cukup dan ibu mengambil keputusan memberikan susu formula. Beberapa ibu takut untuk menyusui, sehingga terjadi bendungan ASI karena dapat mengurangi isapan bayi pada payudara menyebabkan jumlah ASI sedikit dan tidak mencukupi kebutuhan bayi. Tujuan Penelitian ini untuk membandingkan produksi ASI antara kelompok intervensi (post test) mengkonsumsi sayur jantung pisang kepok dengan kelompok kontrol (post test) tidak mengkonsumsi sayur jantung pisang kepok pada Ibu Menyusui di Desa Candirejo Kecamatan Biru – biru Kabupaten Deli Serdang. Metode yang dilakukan dalam penelitian ini adalah quasi eksperimen dengan rancangan two group pretest - posttest design. Sampel dalam penelitian ini adalah seluruh ibu menyusui pada bulan Mei-Juli berjumlah 20 responden dibagi menjadi 10 responden kelompok intervensi dan 10 responden kelompok kontrol. Pengumpulan data menggunakan lembar observasi. Data dianalisis dengan Uji Wilcoxon kemudian untuk melihat perbandingannya menggunakan Uji Mann Whitney. Hasil penelitian menunjukan bahwa nilai mean ranks pada kontrol sebesar 5,65 dengan sum of ranks sebesar 56,50 meningkat pada kelompok intervensi dengan mean ranks 15,35 dan sum of ranks 153,50 dengan hasil P–value sebesar (0,000 < α 0,05) maka Ho ditolak Ha diterima. Simpulan menunjukkan terdapat pengaruh konsumsi jantung pisang terhadap peningkatan produksi ASI pada ibu menyusui di desa Candirejo Kabupaten Deli Serdang.