PENGGUNAAN TEKNOLOGI UV-Vis SPECTROSCOPY DAN METODE SIMCA UNTUK DISKRIMINASI TIGA KOPI ROBUSTA LAMPUNG BERDASARKAN JENIS PUPUK
Main Author: | MARISA ANDRIYANI, 1514071003 |
---|---|
Format: | Bachelors NonPeerReviewed Book Report |
Terbitan: |
FAKULTAS PERTANIAN
, 2019
|
Subjects: | |
Online Access: |
http://digilib.unila.ac.id/58509/1/1.%20ABSTRAK.pdf http://digilib.unila.ac.id/58509/2/2.%20SKRIPSI%20FULL.pdf http://digilib.unila.ac.id/58509/3/3.%20SKRIPSI%20FULL%20TANPA%20BAB%20PEMBAHASAN.pdf http://digilib.unila.ac.id/58509/ |
Daftar Isi:
- Organic coffee has a higher selling price of coffee than chemical coffee. Increased consumer demand and an uncertain amount of production lead farmers for innovation to meet consumer needs, including using organic Ghaly fertilizer and compost fertilizer. Organic Ghaly fertilizer is compost making process using microorganisms produced by PT Ghaly Rolies Indonesia. In the fresh coffee bean, green bean coffee and roasted coffee can be seen differences in the shape and size of the beans, but after the powdered coffee phase the identification process becomes more difficult to do. This study aims to identify three types of robusta coffees based on the type of fertilizer (organic Ghaly, compost, and chemical) using UV-Vis Spectroscopy with the soft independent modeling of class analogy (SIMCA) method. Evolution carried out on coffee powder with 0.297 millimeters of particle size (mesh 50) with 1 gram in weight for each sample. Each sample was extracted using aquades 50 ml at the temperature of 90 - 98 oC, then filtered and diluted using aquades with a ratio of 1:20. The extraction of the sample spectra was using the Spectrometer UV-Vis Genesys 10s at a wavelength of 190-1100 nm. On each sample to spectra was carried out twice. After obtaining absorbance data of 600 samples, then spectra data is processed using the principal component analysis (PCA) method to see the grouping of all data. After that, the calibration, validation and prediction models use the soft independent modeling of class analogy (SIMCA) method. The classification results show that the PCA and SIMCA methods can distinguish organic Ghaly robusta coffee, compost robusta coffee, and chemical robusta coffee. The best PCA analysis results are obtained for type of the mean normalize moving average 9 segments and wavelengths of 250 - 450 nm. In the development of the mean normalize moving average 9 segment model produces a value of PC1 of 51% and PC2 of 45% which results in a value of PC1 and PC2 of 96%. As for the SIMCA classification, the accuracy value (AC) is 98.59%, the sensitivity value (S) is 100%, the specificity value (SP) is 97%, and the error value (FP) is 3% for Ghaly organic - compost coffee. While Ghaly organic – chemical coffee has an accuracy value (AC) 100%, sensitivity (S) 100%, specificity (SP) 100%, error (FP) 0%, and compost - chemical coffee has an accuracy (AC) 100%, sensitivity (S) 100%, specificity (SP) 100%, error (FP) 0%. Keywords: Ghaly organic robusta coffee, compost robusta coffee, chemicals robusta coffee, SIMCA, UV-Vis Spectroscopy Kopi organik memiliki harga jual kopi lebih tinggi dibandingkan kopi kimia. Permintaan konsumen yang meningkat dan jumlah produksi yang tidak menentu menyebabkan petani melakukan inovasi untuk memenuhi kebutuhan konsumen, di antaranya dengan menggunakan pupuk Ghaly organik dan pupuk kompos. Pupuk Ghaly organik merupakan pupuk kompos yang merupakan pupuk kompos proses pembuatannya menggunakan mikroorganisme yang diproduksi oleh PT Ghaly Rolies Indonesia. Pada fase kopi biji segar, kopi green bean, dan kopi sangrai dapat terlihat perbedaan dari bentuk dan ukuran biji, tetapi pada fase kopi bubuk proses indentifikasi menjadi lebih sulit untuk dilakukan. Penelitian ini bertujuan untuk mengidentifikasi tiga jenis kopi robusta berdasarkan jenis pupuk (Ghaly organik, kompos, dan kimia) menggunakan UV-Vis Spectroscopy dengan metode soft independent modelling of class analogy (SIMCA). Pengujian dilakukan pada bubuk kopi berukuran 0,297 milimeter (mesh 50) dengan berat 1 gram pada setiap sampelnya. Setiap sampel diekstraksi menggunakan aquades 50 ml pada suhu 90 - 98oC, kemudian disaring dan diencerkan menggunakan aquades dengan perbandingan 1 : 20. Pengambilan spektra sampel ekstraksi menggunakan Spektrometer UV-Vis Genesys 10s pada panjang gelombang 190 -1100 nm. Pada setiap sampel dilakukan 2 kali pengambilan spektra. Setelah didapatkan data absorbansi 600 sampel, kemudian data spektra diolah menggunakan metode principal component analysis (PCA) untuk melihat pengelompokkan seluruh data. Setelah itu model kalibrasi, validasi dan prediksi menggunakan metode soft independent modeling of class analogy (SIMCA). Hasil klasifikasi menunjukkan bahwa metode PCA dan SIMCA mampu membedakan kopi robusta Ghaly organik, kopi robusta kompos, dan kopi robusta kimia. Hasil analisis PCA terbaik diperoleh untuk tipe mean normalize moving average 9 segmen dan panjang gelombang 250 - 450 nm. Pada pengembangan model mean normalize moving average 9 segmen menghasilkan nilai PC1 sebesar 51% dan PC2 sebesar 45% yang menghasilkan nilai PC1 dan PC2 sebesar 96%. Sedangkan untuk klasifikasi SIMCA diperoleh nilai akurasi (AC) sebesar 98,59%, nilai sensitivitas (S) sebesar 100%, nilai spesifisitas (SP) sebesar 97%, dan nilai error (FP) sebesar 3% pada kopi Ghaly organik - kompos. Sedangkan kopi Ghaly organik – kimia memiliki nilai akurasi (AC) 100%, sensitivitas (S) 100%, spesifisitas (SP) 100%, error (FP) 0%, dan kopi kompos - kimia mimiliki akurasi (AC) 100%, sensitivitas (S) 100%, spesifisitas (SP) 100%, error (FP) 0%. Kata Kunci: Kopi robusta Ghaly organik, kopi robusta kompos, kopi robusta kimia, SIMCA, UV-Vis Spectroscopy.