Analisis Kandungan Timbal pada Sayur Kol (Brassica olearacea) Wortel (Daucus carota L.) dan Tomat (Solanum lycopersicum L.) yang Terpapar Abu Vulkanik di Kecamatan Merdeka Kabupaten Karo Tahun 2017
Main Author: | Panjaitan, Bintang Sri Rezeki |
---|---|
Other Authors: | Nurmaini, Ashar, Taufik |
Format: | Bachelors application/pdf |
Bahasa: | ind |
Terbitan: |
, 2018
|
Subjects: | |
Online Access: |
http://202.0.107.133/handle/123456789/1750 |
Daftar Isi:
- 131000056
- Mount Sinabung is an active volcano in Karo District. At the time of Mount eruption removing volcanic ash spread around the area of Karo Regency. The increase in volcanic ash also spread to the area of vegetables. Based on a preliminary survey on soil exposed to volcanic ash found levels of lead passing threshold values. This study aims to analyzing the lead content in cabbage, carrot and tomato vegetables in Merdeka District Karo Regency 2017 This research type is descriptive research with sampling technique that is proportional sampling. The population in this study were all farmers in Merdeka district with 96 samples.The object of this study was 15 samples of vegetables, with vegetables of cabbage, carrots and tomatoes. Laboratory results show that all samples are still eligible for consumption. Based on Dirjen POM No: 03725/B/SK /VII/89 on the maximum limit of metal contamination in food that the maximum limit of lead in vegetables 2 mg / kg. The highest lead content in the vegetable type of cabbage is 0.01189 mg / kg and the lowest level is 0.00022 mg / kg on the vegetables of cabbage, carrots and tomatoes. The results of the research using questionnaires based on the characteristics of the respondents showed that male as much as 63.5%, age group 32.3%, and high school education level 41.7%. The level of knowledge of farmers is generally in the medium category 59,4%, the level of attitudes of farmers are generally medium category 79,2%, and the level of action generally in the medium category of 87.5%. Based on the results of this research note that knowledge, attitude, and action is generally in medium category. Based on this research, it is suggested that people carefully wash vegetables that may contain other metals. For the government to oversee the distribution of vegetables especially vegetables exposed to volcanic ash. For future researchers to conduct research on the impact of volcanic ash on public health and conduct research on different metals content in vegetables exposed to volcanic ash.
- Gunung Sinabung merupakan gunung api yang sedang aktif di Kabupaten Karo. Pada saat Gunung Sinabung erupsi mengeluarkan abu vulkanik yang tersebar di sekitar wilayah Kabupaten Karo. Peningkatan abu vulkanik juga menyebar ke area penanaman sayur-sayuran. Berdasarkan survei awal pada tanah yang terpapar abu vulkanik ditemukan kadar timbal yang melewati nilai ambang batas. Penelitian ini bertujuan untuk menganalisis kandungan timbal pada sayur kol, wortel, dan tomat di Kecamatan Merdeka Kabupaten Karo tahun 2017. Penelitian ini merupakan penelitian deksriptif dengan teknik pengambilan menggunakan teknik proporsional sampling. Populasi dalam penelitian ini adalah semua petani di Kecamatan Merdeka, untuk jumlah sampel sebanyak 96 orang. Objek penelitian ini adalah 15 sampel sayuran seperti sayur kol, wortel, dan tomat yang ditanam di Kecamatan Merdeka Kabupaten Karo. Hasil pemeriksaan laboratorium menunjukkan semua sampel masih memenuhi syarat untuk layak dikonsumsi. Berdasarkan Dirjen POM No: 03725/B/SK/VII/89 tentang batas maksimum cemaran logam dalam makanan bahwa batas maksimum timbal pada sayuran 2 mg/kg. Kandungan timbal tertinggi pada jenis sayur kol sebesar 0,01189 mg/kg dan kadar terendah 0,00022 mg/kg pada jenis sayur kol, wortel, dan tomat. Hasil penelitian dengan menggunakan kuesioner berdasarkan karakteristeristik responden menunjukkan jenis kelamin laki-laki sebanyak 63,5 %, golongan umur 32,3 %, dan tingkat pendidikan SMA 41,7 %. Tingkat pengetahuan petani umumnya berada pada kategori baik 59,4%, tingkat sikap petani umumnya berada kategori sedang 79,2%, dan tingkat tindakan umunya berada pada kategori sedang 75,0%. Berdasarkan hasil penelitian diketahui pengetahuan,sikap dan tindakan petani berada dalam kategori sedang. Berdasarkan penelitian ini disarankan agar masyarakat teliti mencuci sayuran yang kemungkinan mempunyai kandungan logam lainnya. Bagi pemerintah agar mengawasi distribusi sayuran terkhusus sayuran yang terpapar abu vulkanik. Bagi peneliti selanjutnya agar melakukan penelitian tentang dampak abu vulkanik pada kesehatan masyarakat dan melakukan penelitian tentang kandungan logam yang berbeda pada sayuran yang terpapar abu vulkanik.