Contamination of Escherichia coli in Chicken Meat at Markets in South Tangerang City

Main Author: Nurul Asila
Format: Article info application/pdf eJournal
Bahasa: eng
Terbitan: IPB University , 2025
Subjects:
Online Access: http://journal.ipb.ac.id/index.php/actavetindones/article/view/54087
http://journal.ipb.ac.id/index.php/actavetindones/article/view/54087/30012
Daftar Isi:
  • Escherichia coli (E. coli) is one of the bacteria found in chicken meat. In general, E. coli is normal in the digestive tract of humans and healthy animals, but some strains of E. coli are pathogenic and can cause disease. E. coli contamination in chicken meat can be detected by the most probable number (MPN) calculation method. This study aims to determine the number of E. coli in chicken meat sold in markets in South Tangerang City. The study was conducted in 6 markets, with 46 meat samples. The samples were tested using the MPN method based on Indonesian National Standard No. 2897:2008 on the test method for microbial contamination in meat, eggs, and milk and their processed products. The standard of SNI 7388:2009 concerning the maximum limit of microbial contamination in food is 1×101 MPN/g. The results showed the highest percentage of E. coli contamination in chicken meat and over the maximum limit of the SNI 7388: 2009 standard is 75% from a total of 46 samples. This study concludes that the level of E. coli contamination found in chicken meat in markets in South Tangerang City exceeds the standard limit of SNI
  • Daging ayam merupakan sumber protein hewani yang banyak dikonsumsi. Masyarakat dengan mudah memperoleh daging ayam dari pasar. Kondisi pasar dapat memengaruhi tingkat kontaminasi bakteri. Bakteri yang sering ditemukan pada daging ayam adalah Escherichia coli (E. coli). Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui jumlah E. coli pada daging ayam yang dijual di pasar di Kota Tangerang Selatan. Penelitian dilakukan di 6 pasar dengan sampel daging sebanyak 46 yang diperoleh dari masing-masing pedagang yang ada di setiap pasar. Sampel tersebut diuji menggunakan metode angka paling mungkin (most probable number/MPN) yang dilakukan berdasarkan SNI Nomor 2897 Tahun 2008 tentang Metode Pengujian Cemaran Mikroba dalam Daging, Telur dan Susu, serta Hasil Olahannya. Hasil yang didapatkan dari total 46 sampel memberikan hasil positif. Seluruh sampel memiliki nilai MPN >1×101 MPN/g. Standar ketentuan SNI 7388:2009 tentang Batas Maksimum Cemaran Mikroba dalam Pangan adalah 1×101 MPN/g sehingga level kontaminasi E. coli yang ditemukan pada daging ayam di pasar di Kota Tangerang Selatan melampaui batas SNI