HUBUNGAN ASUPAN KUNYIT TERHADAP KOLESTEROL TOTAL PADA DEWASA MUDA
Main Authors: | Nurcahya, I Gusti Ngurah Metta, Gede Sutadarma, I Wayan, Surudarma, I Wayan |
---|---|
Format: | Article info application/pdf eJournal |
Bahasa: | eng |
Terbitan: |
Universitas Udayana
, 2022
|
Online Access: |
https://ojs.unud.ac.id/index.php/eum/article/view/94237 https://ojs.unud.ac.id/index.php/eum/article/view/94237/46948 |
Daftar Isi:
- Cholesterol levels that exceed normal limits can cause hypercholesterolemia. Hypercholesterolemia is a condition where high blood cholesterol levels and this condition can cause various diseases. A low- fat diet is one of the most important precautions done by those who have high cholesterol levels in the blood. In addition, pharmacological therapies that have been the choice are statins. Statins are drugs that have a function to inhibit the activity of the enzyme HMG-CoA reductase and block cholesterol synthesis. One of the choices of hiperkolesterol therapy is turmeric. Turmeric (Curcuma longa) has a substance called curcumin which can reduce cholesterol levels. Curcumin can significantly inhibit the activity of the enzyme HMG CoA reductase. This inhibition interferes with the synthesis of cholesterol in the liver, which in turn causes a decrease in total cholesterol in the blood. Curcumin is also able to increase the speed of removing cholesterol in the form of bile acids and increase the disposal of feces. Reabsorption of bile acids and their changes to cholesterol automatically drops, so that cholesterol levels in the blood will also decrease. This study aims to describe the characteristics of turmeric consumption, cholesterol intake, cholesterol levels in young adults, and the relationship of turmeric intake to total cholesterol levels in the Faculty of Medicine, Udayana University. This study used an observational analytic research design using 52 samples. Based on the results of the study, the results showed that young adults at the Faculty of Medicine of Udayana University on average rarely consumed turmeric, had consumed enough cholesterol and had optimal cholesterol levels. In this study there was a weak relationship between sources of turmeric intake and total cholesterol levels in young adults Keywords: characteristics., turmeric., cholesterol
- Kadar kolesterol yang melebihi batas normal dapat menimbulkan hiperkolesterolemia. Hiperkolesterolemia merupakan suatu keadaan dimana kadar kolesterol dalam darah tinggi dan keadaan ini dapat menimbulkan berbagai penyakit. Diet rendah lemak adalah salah satu pencegahan yang paling penting dilakukan oleh mereka yang memiliki kadar kolesterol tinggi di dalam darah. Selain itu, terapi farmakologis yang selama ini menjadi pilihan adalah golongan statin. Statin adalah obat yang memiliki fungsi untuk menghambat aktivitas enzim HMG-KoA reduktase dan memblokir sintesis kolesterol. Salah satu pilihan terapi hiperkolesterol adalah kunyit. Kunyit (Curcuma longa) memiliki zat bernama kurkumin yang dapat mengurangi kadar kolesterol. Kurkumin secara signifikan dapat menghambat aktivitas enzim HMG KoA reduktase. Penghambatan tersebut mengganggu sintesis kolesterol dalam hepar, yang pada akhirnya menyebabkan penurunan kadar kolesterol total dalam darah. Kurkumin juga mampu meningkatkan kecepatan pembuangan kolesterol dalam bentuk asam empedu dan meningkatkan pembuangan feses. Penyerapan kembali asam empedu dan perubahannya menjadi kolesterol secara otomatis turun, sehingga kadar kolesterol dalam darah juga akan turun. Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui gambaran karakteristik konsumsi kunyit, asupan kolesterol, kadar kolesterol pada dewasa muda, dan hubungan asupan kunyit terhadap kadar kolesterol total di Fakultas Kedokteran Universitas Udayana. Penelitian ini menggunakan desain penelitian observasional analitik dengan menggunakan 52 sampel. Berdasarkan hasil penelitian, didapatkan hasil yaitu dewasa muda pada Fakultas Kedokteran Universitas Udayana rata-rata jarang mengkonsumsi kunyit, telah mengkonsumsi cukup kolesterol dan memiliki kadar kolesterol yang optimal. Pada penelitian ini terdapat hubungan lemah antara sumber asupan kunyit dengan kadar kolesterol total pada dewasa muda Kata kunci: karakteristik., kunyit., kolesterol