Perencanaan dan Perancangan Rekreasi Agrowisata di Desa Petang, Badung Utara
Main Authors: | Prasetya, I Putu Andre Yogi, Mahaputra, I Nyoman Gede, Linggasani, Made Anggita Wahyudi |
---|---|
Format: | Article info application/pdf eJournal |
Bahasa: | ind |
Terbitan: |
Program Studi Arsitektur, Fakultas Teknik Universitas Warmadewa
, 2023
|
Subjects: | |
Online Access: |
https://www.ejournal.warmadewa.ac.id/index.php/undagi/article/view/5126 https://www.ejournal.warmadewa.ac.id/index.php/undagi/article/view/5126/4164 |
Daftar Isi:
- Badung Regency has a diversity of tourism, for example art-cultural tourism, commercial, food, and spiritual tourism, nature, agrarian and spiritual tourism. However, tourism in North Badung is still quite small, therefore there is a need for an alternative form of tourism that can support the potential in North Badung which is famous for its uniqueness, namely Agrarian Tourism. Petang Village which has an area of about 115.00 km2 and is located in the highlands so that the air there feels cool which makes Petang Village famous for its agricultural and plantation sectors. There is still very little agriculture-based tourism in Petang Village, there is no room for education about agriculture and there is no room for managing and utilizing plantation crops in Petang Village. The purpose of Agro-tourism Recreation Planning and Design in North Badung, Bali is to design and plan agro-tourism facilities that are useful for the general public to promote tourism in the North Badung area, make Petang Village an agricultural tourism destination and a place to educate about agricultural crops. This report uses the method of literature study, field observation, documentation and interviews. This report produces a schematic design which is then realized in the design development in the form of a building form.
- Kabupaten Badung memiliki keanekaragaman wisata, contohnya wisata seni-budaya, komersil, makanan, dan rohani, wisata alam, agraris, dan rohani. Namun pariwisata di Badung Utara masih terbilang cukup sedikit, maka dari itu perlunya salah satu bentuk pariwisata alternatif yang dapat menunjang potensi di Badung Utara yang terkenal dengan keunikannya yaitu Wisata Agraris. Desa Petang yang memiliki luas wilayah sekitar 115,00 km2 dan letaknya di dataran tinggi sehingga udara disana terasa sejuk yang menjadikan Desa Petang terkenal dalah sektor pertanian maupun perkebunannya. Masih sedikitnya pariwisata yang berbasis agrikultur di Desa Petang, belum adanya ruang edukasi mengenai agrikultur dan belum adanya ruang pengelolahan dan pemanfaatan mengenai tanaman perkebunan di Desa Petang. Tujuan dari Perencanaan dan Perancangan Rekreasi Agrowisata di Badung Utara, Bali yaitu merancang dan merencanakan fasilitas agrowisata yang berguna bagi masyarakat umum untuk memajukan pariwisata di daerah Badung Utara, menjadikan Desa Petang sebagai daerah tujuan wisata agriculture serta tempat untuk mengedukasi mengenai tanaman Agriculture. Laporan ini menggunakan metode studi literature, observasi lapangan, dokumentasi dan wawancara. Dari laporan ini menghasilkan berupa skematik desain yang kemudian direalisasikan pada pengembangan desain yang berupa hasil bentuk bangunan