Design and Implementation of Web based application for Food Materials Selection for Meals Menu in Universitas Advent Indonesia Cafeteria

Main Authors: Sihotang, Vember Ezer, Pakpahan, Andrew Fernando
Format: Article info application/pdf eJournal
Bahasa: ind
Terbitan: Fakultas Teknologi Informasi - Universitas Advent Indonesia , 2020
Subjects:
Online Access: https://jurnal.unai.edu/index.php/teika/article/view/2375
https://jurnal.unai.edu/index.php/teika/article/view/2375/1757
Daftar Isi:
  • Proper selection of food ingredients and quantities is a significant step to serve foods with good taste. When the selection of food ingredients is done inappropriately, the food maker can suffer losses because the ingredients chosen exceed the target for their use. Proper data collection in managing food ingredients is also needed by food makers in large quantities to produce delicious food as well. Universitas Advent Indonesia is a boarding campus which organizes and serves food for students on campus. Food serving for students is managed by the Cafeteria Department. One of the challenges that faced by this department is the collection of food ingredients on each food menu. Because of cooking in large portions, errors in the use of food ingredients are often found. In one meal, the cafeteria manager must prepare food for 1000-1500 servings. Then in one day the cafeteria must prepare food for 3000-4500 servings. Therefore, conducting this research aims at designing an information system that can record incoming materials, available materials and exit materials. This study also aims to make it easier for workers in the selection and data collection at the cafeteria of Universitas Advent Indonesia. The method that used in this study is SDLC (System Development Life Cycle), they are: (1) Analysis of Program requirements (Requirements). (2) Design (System Design). (3) Writing the Program Code (coding). (4) Program Testing (Testing). (5) Program Leading (implementation). Based on the design that has been described, it can be concluded that the system built can improve the performance of Universitas Advent Indonesia employees; the information system that is designed includes the selection of food ingredients as well as monitoring incoming, outgoing and available ingredients. The system built can also store data as desired. The design of this system is web-based, the use of this system will be even better if the design of this system is implemented mobile in the future.
  • Pemilihan bahan-bahan makanan serta takaran secara tepat adalah sebuah langkah yang signifikan untuk menyajikan makanan dengan cita rasa yang baik. Bilamana pemilihan bahan-bahan makanan dilakukan secara tidak tepat, maka pihak pembuat makanan tersebut dapat mengalami kerugian dikarenakan bahan-bahan yang dipilih melebihi target untuk penggunaannya. Pendataan yang tepat dalam mengelolah bahan-bahan makanan juga diperlukan oleh pembuat makanan dalam jumlah banyak untuk menghasilkan makanan yang nikmat pula. Universitas Advent Indonesia adalah sebuah kampus berasrama yang mana mengatur dan menyajikan makanan untuk para mahasiswa di kampus. Penyajian makanan untuk para mahasiswa dikelola oleh Departemen Kafetaria. Salah satu tantangan yang dihadapi oleh departemen ini adalah pendataan bahan makanan pada setiap menu makanan. Oleh karena memasak dalam porsi yang besar, kesalahan dalam penggunaan bahan makanan sering ditemukan. Dalam sekali makan, pengelolah kafetaria harus menyiapkan makanan untuk 1000-1500 porsi. Maka dalan satu hari kafetaria harus menyiapkan makanan untuk 3000-4500 porsi. Oleh karena itu dilakukan penelitian yang bertujuan untuk merancang sebuah sistem informasi yang dapat mencatat bahan masuk, bahan tersedia dan bahan keluar. Penelitian ini juga bertujuan untuk memudahkan pada pekerja dalam pemilihan dan pendataan di Kafetaria Universitas Advent Indonesia. Metode yang digunakan pada penelitian ini adalah SDLC (System Development Life Cycle) antaralain, (1) Analisis kebutuhan Program (Requirements). (2) Design (System Design). (3) Penulisan Code Program (coding). (4) Pengujian Program (Testing). (5) Penerepan Program (implementation). Berdasarkan perancangan yang telah diuraikan, maka dapat disimpulkan bahwa sistem yang dibangun dapat meningkatkan kinerja pegawai Kafetaria Universitas Advent Inonesia, sistem informasi yang dirancang mencakup pemilihan bahan-bahan makanan serta memonitoring bahan-bahan yang masuk, keluar dan bahan-bahan yang tersedia. Sistem yang dibangun juga dapat menyimpan data sesuai dengan yang diinginkan. Perancangan pada sistem ini berbasis web, penggunaan sistem ini akan lebih baik lagi apabila perancangan sistem ini diterapkan secara mobile di masa yang akan datang.