Komposisi kimia, mineral, dan vitamin crackers prebiotik dengan penambahan garam rumput laut: Chemical composition, mineral, and vitamin of prebiotic crackers with addition of seaweed salt

Main Authors: Abdullah, Asadatun, Nurjanah, Nurjanah, Seulalae, Anggrei Viona, Firdaos, Anita Nurul
Format: Article info application/pdf eJournal
Bahasa: ind
Terbitan: Masyarakat Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia (MPHPI) , 2023
Subjects:
Online Access: http://journal.ipb.ac.id/index.php/jphpi/article/view/38526
http://journal.ipb.ac.id/index.php/jphpi/article/view/38526/25368
Daftar Isi:
  • Prebiotic food has become a food consumption trend because of its health benefits, especially for the prevention of stunting in toddlers and children. Mocaf flour combined with pea powder and seaweed salt can be processed into high-protein and high-mineral prebiotic crackers. This study aimed to determine the chemical composition, minerals, and vitamins of prebiotic crackers supplemented with Sargassum polycystum salt. This study consisted of making crackers without seaweed salt (F0) and with 2% seaweed salt (F1), followed by testing the chemical composition, minerals, and vitamins. The data were processed using Microsoft Office Excel 16 and descriptively analyzed. The results showed that prebiotic crackers with the addition of 2% S. polycystum salt increased the ash and lipid content but decreased the moisture, carbohydrate, and dietary fiber contents. Prebiotic crackers with and without the addition of S. polycystum salt had appropriate protein content appropriate SNI 2973:2018 about biscuit, namely 8.72% (F0) and 8.63% (F1). Prebiotic crackers with addition of S. polycystum salt has mineral content Na (389.72 mg/100 g), K (1,271.60 mg/100 g), Ca (224.61 mg/100 g), Mg (73.83 mg /100 g), Fe (4.22 mg/100 g), and vitamin B6 (7.02 mg/100 g). The addition of salt can increase the mineral and vitamin contents of prebiotic crackers.
  • Pangan prebiotik telah menjadi tren pangan konsumsi dewasa ini karena manfaatnya yang sangat baik untuk kesehatan tubuh terutama untuk pencegahan tengkes pada balita dan anak-anak. Tepung mocaf yang dikombinasikan dengan kacang ercis dan garam rumput laut dapat diolah menjadi crackers prebiotik tinggi protein dan mineral. Penelitian ini bertujuan untuk menentukan komposisi kimia, mineral, dan vitamin crackers prebiotik dengan penambahan garam rumput laut Sargassum polycystum. Penelitian terdiri dari tahap pembuatan crackers tanpa garam rumput laut (F0) dan dengan garam rumput laut 2% (F1) kemudian dilanjutkan ke tahap pengujian komposisi kimia, mineral, dan vitamin. Data diolah menggunakan Microsoft Office Excel 16 dan dianalisis secara deskriptif. Hasil penelitian menunjukkan crackers prebiotik dengan penambahan garam S. polycystum 2% dapat meningkatkan kadar abu dan lemak namun menurunkan kadar air, karbohidrat, serta serat pangan. Crackers prebiotik tanpa dan dengan penambahan garam S. polycystum memiliki kadar protein yang sudah sesuai dengan SNI 2973:2018, yaitu 8,72% (F0) dan 8,63% (F1). Crackers prebiotik dengan penambahan garam S. polycystum memiliki kandungan mineral Na (389,72 mg/100 g), K (1.271,60 mg/100 g), Ca (224,61 mg/100 g), Mg (73,83 mg/100 g), dan Fe (4,22 mg/100 g) serta vitamin B6 (7,02 mg/100 g). Penambahan garam S. polycystum dapat meningkatkan kandungan mineral dan vitamin crackers prebiotik.