Analisis Suhu Dan Konsentrasi Karbondioksida dalam Kotak Pendingin Terhadap Susut Bobot dan Umur Simpan Buah Nanas (Ananas Comosus L. Merr) Berbasis MIT App Inventor 2

Main Authors: Nugraeni, Yulinda , Suciyati, Sri Wahyu, Pauzi, Gurum Ahmad, Supriyanto, Amir
Format: Article info application/pdf Journal
Bahasa: eng
Terbitan: Departement of Physics, Faculty of Mathematics and Natural Sciences, University of Lampung , 2021
Subjects:
Online Access: https://jemit.fmipa.unila.ac.id/index.php/jurnal/article/view/31
https://jemit.fmipa.unila.ac.id/index.php/jurnal/article/view/31/16
Daftar Isi:
  • Shrinkage of weight loss and shelf life of pineapples is influenced by high temperatures and CO2 concentrations. This study aims to analyze the influence of temperature and CO2 concentration on weight loss and shelf life pineapple in a fridge cooler. The analysis data is obtained from a monitoring tool that has even the ESP8266 module to connect the Arduino with wifi through an application made with MIT App Inventor 2 so that data can be displayed with android. The downside of this application is that if the cellular data network is weak or non-existent, data recording will stop. The results showed that the monitoring tool was able to send data successfully. During data collection, the temperature was 7.82oC - 11.05oC, the CO2 concentration was 457.20 ppm - 490.77 ppm, the weight loss on ripe pineapple was 1.84%, 2.63%, and the weight loss on raw fruit 1.36% - 3.52%. Then from these data the CO2 concentration affects the respiration process, respiration affects the decay process. Whereas temperature affects the physical changes of pineapple fruit so that the shelf life of pineapples can last up to 22 days.
  • Penyusutan bobot dan umur simpan nanas dipengaruhi oleh suhu dan konsentrasi CO2 yang tinggi. Penelitian ini bertujuan untuk menganalisis pengaruh suhu dan konsentrasi CO2 terhadap susut bobot serta umur simpan buah nanas dalam kotak pendingin jenis kulkas. Data analisis didapat dari alat monitoring yang telah bahkan modul ESP8266 untuk menghubungkan Arduino dengan wifi melalui aplikasi yang dibuat dengan MIT App Inventor 2 sehingga data dapat ditampilkan dengan android. Kelemahan dari aplikasi ini jika jaringan data seluler lemah atau tidak ada maka perekaman data akan berhenti. Hasil penelitian didapatkan bahwa alat montoring berhasil mengirimkan data. Selama pengambilan data suhu sebesar 7,82 oC - 11,05 oC, konsentrasi CO2 sebesar 457,20 ppm - 490,77 ppm, susut bobot buah nanas matang sebesar 1,84 % - 2,63 % dan susut bobot buah mentah sebesar 1,36 % - 3,52 %. Kemudian dari data tersebut konsentrasi CO2 berpengaruh pada proses respirasi, respirasi berpengaruh terhadap proses pembusukan. Sedangkan suhu berpengaruh pada perubahan fisik buah nanas sehingga didapatkan umur simpan buah nanas bertahan hingga 22 hari.