PHYSICOCHEMICAL CHARACTERISTICS AND ANTIMICROBIAL ACTIVITY TEST OF BACTERIOCIN FROM LACTIC ACID BACTERIA ISOLATE 15B ORIGINATED FROM BALI CATTLE COLON ISOLATION

Main Authors: Lestari, Ni Kadek Lyming, Suardana, I Wayan, Sukrama, I Dewa Made
Format: Article info application/pdf eJournal
Bahasa: ind
Terbitan: The Faculty of Veterinary Medicine, Udayana University , 2019
Online Access: https://ojs.unud.ac.id/index.php/buletinvet/article/view/34676
https://ojs.unud.ac.id/index.php/buletinvet/article/view/34676/28139
Daftar Isi:
  • Lactic acid bacteria (LAB) is a group of Gram-positive bacteria, in shape of coccus or bacilli and catalase-negative and also have the ability to produce lactic acid. LAB is also a microorganism which is not toxic and has the ability to produce antimicrobial compounds, known as bacteriocins. This research aimed to find out the physicochemical characteristic and the antimicrobial activities of bacteriocin isolated from isolates 15B originated from the bali cattle’colon. This study began by reculturing of isolates 15B and followed by cultivating the isolates, isolating, producing, and precipitating of bacteriocins. The physical and chemical properties of the bacteriocins were also tested before, antimicrobial activity test was conducted. The result of the cultivation showed that isolates 15B is a lactic acid bacteria characterized by the result of Gram staining as a Gram positive, catalase negative and grown on anaerobic condition. The result of chemical test, showed that bacteriocins producing isolates 15B were positive on Ninhydrin test, negative on Molisch test, and positive on Lowry test with 0,11 μg/ml concentration. Physical properties test using SDS PAGE showed negative result and antimicrobial activity test showed that the bacteriocin from isolates 15B has 35,82% effectiveness of inhibition.
  • Bakteri asam laktat (BAL) merupakan kelompok bakteri Gram positif, berbentuk kokus atau batang dan katalase negatif serta mampu menghasilkan asam laktat. BAL juga merupakan suatu mikroorganisme yang memiliki sifat tidak toksik dan mampu menghasilkan senyawa antimikroba, berupa bakteriosin. Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui karakter fisikokimia dan aktivitas antimikroba bakteriosin dari isolat 15B hasil isolasi dari kolon sapi bali. Penelitian dimulai dengan reculture isolat 15B dan dilanjutkan dengan kultivasi isolat, isolasi, produksi dan presipitasi bakteriosin. Tahap selanjutnya dilakukan uji sifat fisika dan kimiawi dari bakteriosin, dilanjutkan dengan uji aktivitas antimikroba dari bakteriosin isolat 15B. Hasil dari kultivasi isolat menunjukkan bahwa isolat 15B merupakan bakteri asam laktat yang ditandai dengan hasil pewarnaan sebagai Gram positif, uji katalase negatif dan tumbuh pada suasana anaerob. Hasil uji sifat kimiawi bakteriosin dari isolat 15B menunjukkan hasil uji Ninhidrin positif, uji Molisch negatif, dan uji lowry positif dengan konsentrasi protein 0,11 μg/ml. Hasil karakterisasi sifat fisik dengan menggunakan SDS PAGE menunjukkan bahwa hasil uji negatif. Uji aktivitas antimikroba menunjukkan bakteriosin isolat 15B memiliki efektivitas hambatan sebesar 35,82%.