THE Effectiveness Test Of Papaya (Carrica Papaya L.) Flower Extract On Blood Sugar Level Of The Sucrose-Induced Male Mice (Mus Musculus L.): Uji Efetivitas Ekstrak Bunga Pepaya (Carrica Papaya L.) Terhadap Kadar Gula Darah Mencit (Mus Musculus L.) Jantan Yang Diinduksi Sukrosa
Main Authors: | Marpaung, Febri Sri, Tampubolon, Ester Juanita br., Andika, Muhammad Insan, Lubis, Yolanda Eliza Putri, Mutia, Maya Sari |
---|---|
Format: | Article info application/pdf eJournal |
Bahasa: | eng |
Terbitan: |
Universitas Jambi
, 2021
|
Subjects: | |
Online Access: |
http://online-journal.unja.ac.id/biospecies/article/view/11175 http://online-journal.unja.ac.id/biospecies/article/view/11175/10515 |
Daftar Isi:
- The papaya (Carica papaya L) flower contain flavonoids, tannins, and triterpenoid steroids which function as antidiabetic. This study was conducted to determine the antidiabetic effect of papaya (Carica papaya L) flower extract on sucrose-induced male mice. In this study, mice were made diabetic by inducing them with sucrose at a dose of 160 mg/kg BW. A total of 25 mice were grouped homogeneously into 5 groups, consisting of a negative control group (CMC 0.5%), a positive control group (no administration), a group with a dose of 200 mg/kg BW, a group with a dose of 400 mg/Kg. BW, and the group with a dose of 500 mg/Kg BW. Measurement of blood sugar levels of mice was carried out before administration of sucrose, after administration of sucrose and after administration of papaya flower extract. The results showed that the three doses had an antidiabetic effect, and the administration of papaya flower extract at a dose of 200 mg/Kg BW showed a better effect than the negative control.
- Bunga pepaya (Carica papaya L.) mengandung senyawa flavonoid, tanin, triterpenoid steroid yang berfungsi sebagai antidiabetes. Penelitian ini dilakukan untuk mengetahui dari efek antidiabetik pada ekstrak bunga pepaya (Carica papaya L.) terhadap mencit jantan yang diinduksi sukrosa. Pada penelitian ini mencit dibuat diabetes dengan diinduksi sukrosa dengan dosis 160 mg/Kg BB. Sebanyak 25 ekor mencit dibagi menjadi 5 kelompok secara homogen, yang terdiri dari kelompok kontrol negatif (CMC 0,5%), kelompok kontrol positif (tidak ada pemberian), kelompok dosis 200 mg/Kg BB, kelompok dosis 400 mg/Kg BB dan kelompok dosis 500 mg/Kg BB. Pengukuran kadar gula darah mencit dilakukan sebelum pemberian sukrosa, setelah pemberian sukrosa dan setelah pemberian ekstrak bunga pepaya. Pada hasil penelitian pada ketiga dosis tersebut memiliki efek antidiabetik, serta pada pemberian ekstrak bunga pepaya dengan dosis 200 mg/Kg BB menunjukan efek yang lebih baik dibandingan dengan kontrol negatif.