Beta Carotene and Vitamin Analysis on the Peel and Pulp of Tongka Langit Banana (Musa Troglodytarum L.) in Ambon Island
Main Authors: | Paul Letelay, Owend, Hiariej, Adriana, Pesik, Anneke |
---|---|
Format: | Article info application/pdf Journal |
Bahasa: | ind |
Terbitan: |
Depertemen Teknologi Pertanian Universitas Hasanuddin
, 2020
|
Subjects: | |
Online Access: |
http://agritech.unhas.ac.id/ojs/index.php/at/article/view/243 http://agritech.unhas.ac.id/ojs/index.php/at/article/view/243/150 |
Daftar Isi:
- Banana Tongka Langit with fruit bunches soaring up has varied morphological characters including fruit size (long and short), fruit flesh color (yellow to orange) and different banana peel colors (yellow, yellowish orange, reddish orange, reddish brown, and brown) brownish orange) which indicates the presence of beta carotene content. The purpose of the study was to analyze the content of beta carotene and vitamins in the skin and flesh of the Tongka Langit banana using the High Performance Liquid Chromatography method. The results of the analysis of the highest beta carotene content in long fruit flesh is 65.33 mg / 100 and the lowest in short fruit meat is 22.31 mg / 100g. The most vitamin A found in short fruit skin 2260.63 mg / 100g and long fruit skin has the lowest value. The highest value of Vitamin B content is found in long fruit peels at 0.11 mg / 100g and the lowest in long fruit flesh and short fruit peels at 0.09 mg / 100g. The most vitamin C found in long fruit flesh is 28.48 mg / 100g, and the lowest in long fruit skin is 11.99 mg / 100g. The highest vitamin E was found in long fruit peels at 0.41 mg / 100g and the lowest was in short fruit flesh at 0.21 mg / 100g, while vitamin D was not found in all samples.
- Pisang Tongka Langit dengan tandan buah menjulang ke atas memiliki karakter morfologi yang bervariasi diantaranya ukuran buah (panjang dan pendek), warna daging buah (kuning sampai oranye) dan warna kulit pisang yang berbeda (kuning, oranye kekuningan, oranye kemerahan, merah kecoklatan, dan oranye kecoklatan) yang mengindikasikan adanya kandungan beta karoten. Tujuan penelitian untuk menganalisis kandungan beta karoten dan vitamin pada kulit dan daging buah pisang Tongka Langit menggunakan metode High Performance Liquid Chromatography. Hasil analisis kandungan beta karoten tertinggi pada daging buah panjang sebesar 65,33 mg/100 dan terendah pada daging buah pendek 22,31 mg/100g. Vitamin A yang terbanyak terdapat pada kulit buah pendek 2260,63 mg/100g dan kulit buah panjang memiliki nilai yang paling rendah. Nilai kandungan Vitamin B yang tertinggi terdapat pada kulit buah panjang sebesar 0,11 mg/100g dan yang terendah pada daging buah panjang dan kulit buah pendek sebesar 0,09 mg/100g. Vitamin C yang terbanyak terdapat pada daging buah panjang sebesar 28,48 mg/100g, dan yang terendah pada kulit buah panjang 11,99 mg/100g. Vitamin E yang tertinggi terdapat pada kulit buah panjang sebesar 0,41 mg/100g dan yang terendah terdapat pada daging buah pendek sebesar 0,21 mg/100g, sedangkan vitamin D tidak ditemukan pada semua sampel.