Peran Trichoderma harzianum sebagai Penghasil Zat Pengatur Tumbuh terhadap Pertumbuhan dan Produktivitas Varietas Cabai (Capsicum annuum L.)
Main Authors: | Fitria, Eka, Kesumawaty, Elly, Basyah, Bakhtiar, Asis |
---|---|
Format: | Article info application/pdf eJournal |
Bahasa: | eng |
Terbitan: |
Indonesia Society of Agronomy (PERAGI) and Department of Agronomy and Horticulture, Faculty of Agriculture, IPB University, Bogor, Indonesia
, 2021
|
Online Access: |
http://journal.ipb.ac.id/index.php/jurnalagronomi/article/view/34341 http://journal.ipb.ac.id/index.php/jurnalagronomi/article/view/34341/21574 |
Daftar Isi:
- Chili is Indonesia’s main commodity in the field of horticulture with high economic value and is very much needed by the community as a seasoning for cooking. Each chili variety has different adaptability to the environment so it is very important to adapt the growing environment for plant growth. The application of soil microorganisms is carried out as a supporting element for the growth and development of chili plants. This study aimed to determine the effect of variety introduction and application of T. harzianum pellet dosage on the growth and productivity of chilies. This research was conducted from February to July 2017 in Lamreung village, Krueng Barona Jaya District, Aceh Besar District using a randomized complete block design (RCBD) with 2 factors, namely varieties (V) consisting of Lado (V1), Kencana (V2), Bemeri (V3) and Kopay (V4), and the dosage of T. harziaunum pellets consisting of 0 g per plant (T0), 10 g per plant (T1), 15 g per plant (T2) and 20 g per plant (T4) which were replicated 3 times. Treatment of varieties and pellet doses of T. harzianum did not affect plant productivity, but the variety factor had a significant effect on the average plant height and canopy width, with Lado variety showing the best results. The treatment dose of T. harzianum had a highly significant effect on the average root length, with the best results obtained from the application of T. harzianum 20 g per plant. Keywords: growth stimulants, pellet dose, plant cultivation, soil microorganism, superior seeds
- Cabai merupakan komoditas unggulan Indonesia dibidang hortikultura dengan nilai ekonomi tinggi dan sangat dibutuhkan masyarakat sebagai bumbu penyedap masakan. Setiap varietas cabai memiliki daya adaptasi yang berbeda terhadap lingkungan sehingga sangat penting untuk menyesuaian lingkungan tumbuh untuk mengoptimalkan pertumbuhan tanaman. Aplikasi mikroorganisme tanah dilakukan sebagai unsur pendukung peningkatan pertumbuhan dan perkembangan tanaman cabai. Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui pengaruh introduksi varietas dan aplikasi dosis pellet T. harzianum terhadap pertumbuhan dan produktivitas cabai. Penelitian ini dilaksanakan pada bulan Februari-Juli 2017 di desa Lamreung, Kecamatan Krueng Barona Jaya, Kabupaten Aceh Besar, menggunakan rancangan kelompok lengkap teracak (RKLT) dengan 2 faktor yaitu varietas (V) terdiri atas varietas Lado (V1), Kencana (V2), Bemeri (V3) dan Kopay (V4) dan dosis pellet T. harziaunum terdiri atas 0 g per tanaman (T0), 10 g per tanaman (T1), 15 g per tanaman (T2) dan 20 g per tanaman (T4) yang diulang sebanyak 3 kali. Perlakuan varietas dan dosis pellet T. harzianum tidak berpengaruh terhadap produktivitas tanaman, tetapi faktor varietas memiliki pengaruh signifikan terhadap rata-rata tinggi tanaman dan lebar kanopi, dengan varietas Lado menunjukkan hasil terbaik. Faktor dosis T. harzianum memiliki pengaruh sangat nyata terhadap rata-rata panjang akar, dengan hasil terbaik pada aplikasi T. harzianum 20 g per tanaman. Kata kunci: benih unggul, budidaya tanaman, dosis pellet, mikroorganisme tanah, perangsang tumbuh