Akar Melayu: Ideologi dalam Sastra - Maman S Mahayana (bukupop, 2010)
Kesusateraan Indonesia dan Malaysia sesungguhnya bersumber dari tradisi kesusateraan yang sama, yaitu kesusasteraan Melayu. Perasaan kesamaan sejarah, sentimen keserumpunan, dan migrasi warga Indonesia yang telah berlangsung begitu lama telah melekateratkan kedua bangsa dalam ikatan sosio-kultural. Kesamaan perasaan sebagai warga puak Malaysia itulah mukjizat dunia Melayu yang tak mudah dihapuskan begitu saja oleh keputusan politik. Para pengamat dan peneliti kesusastraan Indonesia-Malaysia, pemerhati masyarakat dan budaya Melayu, mereka yang sering heboh lantaran klaim-klaim Malaysia, atau mereka yang tertarik pada sejarah hubungan Indonesia-Malaysia, wajib membaca buku ini. Buku ini dapat dijadikan bahan untuk memahami masa lalu hubungan Indonesia-Malaysia, buku yang secara komprehensif, mencoba menarik kesusastraan Indonesia-Malaysia dalam wilayah yang lebih luas: hubungan sosio-budaya Indonesia-Malaysia di tengah politik yang menciptakan konflik. Itulah tali pengikat yang menjiwai kedua bangsa yang bersaudara.