Belajar dari Negeri Para Nabi - Edgar Hamas (Pengarang)
Iqra' adalah kata cinta pertama Allah kepada manusia sebelum dia menyatakan cinta-cinta yang lain. Dengannya, Allah hendak mendidik kita untuk mengilmui segala sesuatu agar di ujungnya terbit rasa cinta kepada-Nya yang tumbuh bersebab ilmu dan kepahaman, bersebab harap dan rasa taat.