Memahami Al-quran: Melalui Kisah dan Sejarah - Hanafi Anwar (Putra Pelajar, 2004)
Dalam buku ini dipaparkan kisah-kisah para pelaku sejarah dalam peradaban manusia yang diabadikan Al-Qur'an tidak terkecuali kisah para nabi dan rasul. Dan disertakan ayat Al-Qur'an sebagai rujukan cerita guna menambah keyakinan kita.