Pustakaraja cakranagaran - Ranggawarsita, R.Ng (1890)
Menceritakan tentang Kerajaan Mataram dan Kartasura sampai kepada perang Surapati. Awal teks : Nagari sanesipun piyambak ingkang anindhihi, gagamane gengljeng bidhal sakinging Surabaya ... Akhir teks : Sampun dumugi ing alun-alun Kartasura, bala Kumpeni kabarisaken salering waringin kurung