Babad Diapnegoroara [dikarang Pangeran Dipanegara] - Dipanegoro, Pangeran (1870)
Naskah berisi sejarah pangeran Dipanegoro . Awal teks: Sun amedharsurataning ati atembang pamiyos, pan kinaraja anglipurbrangtane,... Akhir teks: Kalawan kang para dipatya, mantri prajurit kang ana