Tauhid (2009)
Dalam rombongan haji yang ingin ke Mekah terdapat Mayor Udara Mursyid (Ismed M. Noor), guru agama muda (Nurbani Jusuf) dan seorang pengarang (ME Zainuddin). Dalam perjalanan, mereka berkenalan dengan Halim (Aedy Moward), dokter kapal, yang sudah sering bekerja dalam perjalanan ke Tanah Suci, tapi tak tergetar bagi turut ibadah haji. Berkat dorongan Mursyid dkk, Halim akhirnya turut ibadah haji. Niat film ini adalah penerangan tentang rukun kelima islam itu.