Pengantar ilmu politik : dalam perspektif Barat dan Islam (Rajawali Pers, 2019)
Praktik politik kekuasaan dalam Islam berpedoman kepada Nabi Muhammad SAW dalam mendirikan dan memimpin Negara Madinah. Beliau telah memberikan contoh yang terbaik dalam penyelenggarakan kekuasaan Negara. Politik bukanlah sesuatu tindakan yang dilarang dalam Islam. Politik dalam penyelenggaraan Negara adalah sangat diperlukan oleh Islam agar agama Islam itu dapat berkembang denga baik untuk menyelamatkan manusia dalam kehidupan di dunia dan kehidupan yang kekal abadi setelah kita meninggalkan alam dunia ini. Pandangan dan praktik politik Islam yang berpedoman kepada Al-qur?an dan Al-Sunnah, dapat dianalisis dan dipelajari dengan baik. Pemikiran dunia Barat tentang politik dan kekuasaan jangan mendominasi pemikiran golongan muda dan cendekiawan Islam.