Seni dan agama dalam Islam menurut Sutan Takdir Alisjahbana (Bildung, 2018)
Buku Seni dan agama dalam islam ini mengkaji persoalan agama dalam aspek historisnya, yakni agama sebagai realitas yang diharapkan daoat mengatasi persoalan-persoalan historis kemanusiaan. Sementara seni merupakan salah satu hasil karya budaya da;am ranah historis. Seni menjadi menarik jika dikaitkan dengan persoalan agama tanpa melupakan aspek transdental dari agama.