Sebab-sebab keselamatan dan kebinasaan (Darus Sunnah Press, 2015)
Sebab-Sebab Keselamatan dan kebinasaan adalah terjemahan karya Dr. Abdul Azhim bin Badawi Al Khalafi yang berjudul Al-Muhlikat wa Al-Munjiyat. Pembahasan buku ini merupakan himpunan beberapa amal perbuatan yang mendatangkan kebinasaan dan juga beberapa amal perbuatan yang mendatangkan keselamatan. Pembahasannya dimulai dari amal yang membinasakan seperti durhaka kepada orang tua, tanda-tanda kemunafikan, penyakit umat, kikir dan akhlak buruk, bahaya lisan dan kemaluan, celaan terhadap orang-orang yang merasa aman dengan makar Allah Ta'ala dan sebagainya. Ada juga amalan - amalan yang mendatangkan keselamatan seperti anjuran bertaubat, anjuran berlaku adil, anjuran makan dari yang halal dan menjauhi yang haram, takwa kepada Allah Ta'ala dan akhlak mulia.