Pemogokan massa (Gelombang Pasang, 2000)
Dalam buku ini, penulis mempersoalkan peranan pemogokan massa untuk mendorong kelas pekerja menjadi sebuah unit perjuangan yang menghasilkan pertumbuhan spiritual dan mengubah mereka sehingga mampu mengubah masyarakat. Dalam pemogokan massa, para pekerja berhenti untuk jadi penonton sejarah, mereka melangkah dalam arena sejarah itu sendiri, membentuk masa depan dan menempa kembali diri mereka sendiri.