Sepucuk surat dari Kosovo (Gemala, 2019)
Panggilan jihad akhirnya sudah tidak dapat ditawar-tawar lagi. Maafkan aku ayah, akhirnya aku memang harus berjuang demi agama, bangsa, dan negara. Aku mengambil keputusan untuk ikut menggabungkan diri dengan pasukan kaum Muslimin itu. Sambil berusaha untuk menjaga dan membesarkan Muhammad, yang merupakan amanah dari ayah, ibu, Kak Ahmad, dan Kak Hasnah. Akan kudidik dia agar menjadi seorang Mujahid sejati seperti ayah dan kakeknya. Akhirnya aku tahu, mengapa pihak Serbia sampai membunuh ayah dan keluarganya?