Ibnu Majid : sang singa lautan (Seri Muslim Penjelajah Dunia, 2019)
Ibnu Majid mempunyai nama lengkap Shihab al-Din Ahmad bin majid bin Amr' al-Duwaik bin Yusuf bin Hasanbin Abi Husain bin Ma'lak as-Sa'adi bin Abi al-Raka'ib al-Nadji merupakan seorang pelaut dan navigator ulung. bahkan, dunia maritim islam dan barat menjulukinya sebagai Sinag Lautan. Ia juga dikenal sebagai ahli dalam membuat kompas.