Akhlaqul karimah (Gema Insani, 2017)
Dalam hadits riwayat at-Tirmidzi dan Ibnu Majah, rasullulah saw. pernah ditanya tentang apa yang paling banyak memasukan manusia ke surga. Rasullulah saw. menjawab , "takwa kepada Allah dan akhlak yang baik". Islam telah menempatkan akhlak mulia dan adab yang santun pada posisi tinggi dan penting. Akhlak dan moral yang baik menjadi unsur sangat penting dalam berbagai lini kehidupan, mulai dari diri sendiri hingga ruang lingkup sosial yang lebih luas. Dalam kehidupan beragama, akhlak atau adab yang berkolerasi dengan keimanan dan ketakwaan seorang hamba kepada Allah SWT dan Rasul-Nya akan menjadi penentu kedudukannya di hadapan Allah Azza wa Jalla