Islam itu mudah (Pro-U Media, 2018)
Buku ini memuat taushiyah-taushiyah Ustadz H. Abdul Shomad yang memotivasi umat untuk memahami dan mengamalkan Islam, antara lain: kemudahan ajaran Islam dalam ibadah -- kemudahan ajaran Islam dalam hukum -- kemudahan ajaran Islam dalam taubat -- kemudahan ajaran Islam dalam membina rumah tangga dan keluarga -- kemudahan ajaran Islam dalam mengurusi bermasyarakat dan bernegara.