Shalawat dan salamku untuk Engkau wahai Rasulullah, "Allahumma shalli'ala sayyidina Muhammad" (Seri kalimah thayyibah, 2018)
Shalawat atau selawat adalah ungkapan rasa cinta dan kerinduan kepada Nabi Muhammad dengan mengucapkan lafaz-lafaz shalawat, seperti Allahumma shalli ?ala Muhammad. Bershalawat kepada Nabi merupakan seruan Allah. "Sesungguhnya Allah dan para malaikat bershalawat kepada Nabi (Muhammad). Wahai orang-orang yang beriman bershalawatlah kepada Nabi dan ucapkanlah salam dengan penuh penghormatan kepadanya." (QS al-Ahzab [33]: 56). Telah banyak pengorban dan penderitaan beliau untuk umatnya. Allah SWT telah mengutus seorang nabi dan rasul yang lembut dan penyanyang. Nabi yang semasa hidup hingga akhir hayatnya senantiasa memikirkan keadaan umatnya. Rasul yang menginginkan keselamatan bagi umatnya, baik dunia juga akhirat. Sang nabi dan rasul yang mulia dan tercinta, Nabi Muhammad SAW.