Asal muasal orang Melayu Pontianak - Tomi, 1977- (Tom's Book Publishing, 2017)
Asal muasal Orang Melayu Pontianak bermula dari kisah Sayyid Kubu yang diminta bantuan oleh Raja Dharmasraya untuk mencari pasukan Dharmasraya yang telah lama tidak kembali ke Dharmasraya. Sayyid Kubu kemudian berhasil menemukan pasukan Dharmasraya bersama Raja Tanjungpura Siak Bahulun dan pasukan Siak di wilayah Bukit Dua Belas. Selanjunya, pasuan Dharmasraya dan pasukan Siak bersama Sayyid Kubu mengikuti Siak Bahulun ke Kerajaan Tanjungpura. Namun di wilayah lautan Kalimantan, kapal rombongan ini terserang badai dan terdampar di wilayah Pantai Kakap. Robongan pasukan dari Dharmasraya dan Siak kemudian membangun pemukiman baru di wilayah yang sekarang disebut Jeruju, yang selanjutnya menjadi asal muasal Orang Melayu Pontianak.