Biografi 35 Shahabiyah Nabi - Ammar, Mahmud Al-Mishri Abu (Ummul Qura, 2014)
Buku ini menggambarkan 35 shahabiyah Nabi yang secara teguh dan ikhlas membantu perjuangan dakwah Rasulullah di masa awal dan kejayaan Islam. Kita tentu pernah mendengar cerita ibunda Khadijah. Bagaimana dengan kekuatan akal dan harta yang dimiliki membantu secara total dakwah Nabi dari awal. Tatkala wahyu turu untuk pertama kali dengan sangat berat dan dahsyat kepada Rasulullah, Khadijah menenangkan gejolak dalam hati, pikiran, dan raga beliau. Di antara pengukir sejarah Islam, Aisyah yang tersayang pemilik tujuh keutamaan, Zainab binti Khuzaimah (ibunya orang miskin), Fathimah binti Muhammad (pemimpin wanita penghuni surga), Ummu Aiman (veteran perang & pengasuh Rasulullah), Ummu Umarah (mujahidah perang uhud0, Umu Fadhl (Ibu ulama umat & ahli tafsir) dll.