Ayat-ayat cinta - Carrisa Puteri; Fedi Nuril; Ginatri S. Noer; Habiburrahman El Shirazy; Hanung Brahmantyo; Karan Mahtani; Melanie Putria; Rianti R. Cartwright; Salman Aristo; Sastha Sumu; Sazkia Mecca (Duta Cahaya Utama, 2008)
Film yang berkisarkan cinta ini mengisahkan seorang mahasiswa Universiti Al-Azhar, Mesir dan beberapa kenalan wanita yang menaruh hati terhadapnya. Kisah ini menjalani naik turunnya kehidupan dengan tatacara hidup sebagai seorang yang beragama Islam. Sejak menuntut di universiti itu, Fahri bersahabat baik dengan Maria, seorang gadis Kristian Koptik yang mengagumi Islam namun juga menaruh hati terhadap Fahri. Disisi lain ada Aisyah yang juga catuh cinta terhadap Fahri begitu juga sebaliknya.