Tajussalatin
Naskah ini jilid II. Salinan P.P. ROORDA va Eysinga dari Tajussalatin karangan Bukhari al - Jauhari, hanya mengambil beberapa pasal ialah: Pasal. 1; tentang mengenal Tuhan Pencipta sekalian alam (ps. 4); tentang kehidupan manusia ketika maut; (ps. 7); tentang raja yang kafir tetapi berlaku adil (ps. 8); tentang keadilan dan sifat-sifat mulia (ps. 18); tentang tanda-tanda ilmu isyarat dan fisarat ps. 22); tentang kesudahan kitab yang amat mulia ini dan pasal 23; tentang menepati janji. Disalin di Jakarta, 1827.