Masail al-Muhtadi Liikhwan al-Mubtadi dan Bidayat al-Mubtadi Bifadl al-Muhtadi
Mulai halaman 1-22 berjudul Masail Al-Muhtadi Liikhwan al-Mubtadi, membahas tentang iman, Islam, ihsan, tauhid, ma'rifat, dan syahadat. Diuraikan dengan cara soal-jawab. Halaman 25-169 berjudul Bidayat al-Mubtadi Bifadl al-Muhdi. Halaman 170-173 doa-doa.