Zaid bin Tsabbit penghimpun wahyu Allah - Zaidin Sidik (Penerbit Khairus Bayaan, Sumber Pemikiran Islam, 2004)
Kisah sahabat Nabi yang bernama Zaid bin Tsabbit adalah sahabat nabi yang cerdas memliki akhlak yang baik dan mempunyai kelebihan daya hafal al-qur'an yang kuat pada usia tiga belas tahun dan Rasullulah sangat bangga dengan keadaan itu. Dan di usia yang masih muda juga Zaid bin Tsabit menerima tugas dari rasullullah untuk mengumpulkan dan menghafal lembaran -lembaran wahyu yang diturunkan oleh Allah SWT